FRISSÍTVE - Biztonságban vannak a hó fogságába került turisták

A hegyimentők kedd reggel két bajbajutott külföldi – feltételezésük szerint német – turista mentésére indultak. Mint írtuk, az éjszaka négy jármű utasai is a Transzalpina úton rekedtek az éjszaka az útburkolatot borító jég miatt. FRISSÍTÉS: Biztonságban vannak a hó fogságába került turisták. 

A Fogarasban túrázó hegymászókat hétfőn a gerincen érte a rossz idő és a Caltun-tónál felállított – állandó személyzet nélküli – menedékhelyen vészelték át az éjszakát. Előző este is hegyimentők hoztak le a hegyről két kimerült és a kihűlés miatt életveszélyes állapotba került fiatalt.

A meteorológiai szolgálat keddre is sárga (elsőfokú) figyelmeztetést adott ki a Déli- és Keleti-Kárpátok térségére, ahol 1 800 méter feletti magasságban óránként 70–90 kilométeres sebességű széllökésekre és gyenge havazásra kell számítani. Az előrejelzés szerint a szokatlanul hideg idő a hét végig tart a hegyvidéken.

FRISSÍTÉSBiztonságban vannak a hó fogságába került turisták, a két hipotermiás állapotban lévő német turistát megmentették a hegyimentők. A kirándulók a Călţun-menedéknél töltötték az éjszakát, az időjárási viszonyoknak nem megfelelő öltözékben – közölte Adrian David, a Szeben megyei Salvamont vezetője. 

A hegyimentő elmondta, a két német turista téli ruházat nélkül indult útnak a Fogarasi-havasokba, ahol 30 centiméteres hó, köd és hóvihar van. A kirándulók a Negoiu-csúcs környékén jártak, amikor rosszra fordult az idő. A Călţun-menedéknél húzták meg magukat, majd segítséget kértek az 112-es sürgősségi segélyhívó számon.

A hegyimentők enyhén hipotermiás állapotban találtak rájuk, és lekísérték őket a Transzfogarasi-út mellett lévő Piscul Negru üdülőkomplexumhoz. Kedd délután mínusz 6 Celsius-fokot mértek a Călţun-menedék közelében. 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?