Csíkszeredában ismét kiköltözött a falu a városba

Idén sem maradt üresen a „kis falucska”, ahol immár hatodik alkalommal szervezték meg a Falu a városban elnevezésű családi hétvégét Csíkszeredában. Az esemény egyre nagyobb népszerűségnek örvend Hargita megyében. Számos egyesület, közbirtokosság, erdőrendészeti hivatal és kistérségi társulat is képviseltette magát.

A borús, hideg idő sem rontott az esemény hangulatán, mindenki megtalálhatta a neki tetsző programot, szórakozást. Bepillantást nyerhettek a vidéki élet mozzanataiba az érdeklődők, a kenyérsütéstől elkezdve egészen az állatok ellátásáig. De nem csak a munkára volt lehetőség, hanem a nevetésre, játékra is. A kézműves foglalkozásokra egy arra kialakított helyen került sor, alkalom adódott a pónilovaglásra, vagy akár szekerezésre is, de volt „törökbúzás csúzda” is. A városi ifjak belebújhattak egy kis időre a falusi gyermekek bőrébe, kipróbálhatták magukat az ostorcsattogtatás, az állatok gondozásának művészetében.

„A szervezők és az önkéntesek csapatának célja az idén az volt, hogy egy kicsit közelebb hozzák a városi embert a falusi emberhez, illetve fordítva, hiszen ez az a hely, ahol a két fél jobban megismerheti egymást“– nyilatkozta portálunknak Haschi András szervező.

Állatokat simogathattak kicsik-nagyok egyaránt, akár etethettek is – juhokat, szamarat, szarvasmarhát – a bátrabbak pedig a lovakkal ismerkedtek meg. A „falu határát” a kézműves ételeket kínáló sátrak övezték, amelyeknek polcai roskadoztak a sajtok, hústermékek, ínycsiklandozó lekvárok, gyümölcsök és zöldségek súlya alatt. Mezőgazdasági gépeket tekinthettek meg a résztvevők, pajtát, igazi falusi kerteket, szalmabálán pihentethették meg elfáradt tagjaikat.Minden sátor, kis bódé födele alatt finomabbnál finomabb ételek rotyogtak az üstökben, hol a frissen sült kürtőskalács, hol a lángos illatát lehetett érezni a levegőben. A zöld, falusi övezetben az idén is saját valutát használtak a résztvevők, az az a „falutát”, amelyet a bejáratnál lehetett beváltani. De nem csak étvágyukat, hanem tudásvágyukat is csillapíthatták az érdeklődők a könyves sátornál.

„Ha a városi emberek egy kicsit tudatosabban fogyasztanának különböző élelmiszereket, akkor egy akkora város, mint Csíkszereda, el tudna tartani akár hat vagy hét falut is. Ennek pozitív hozadéka, direkt nyeresége pedig az lenne, hogy a városi ember egészségebben étkezne, míg a falusi ember jobban élne, mivel eltudná adni az összes termékét” – mondta Haschi András. A szervezők tíz-tizenkétezerre becsülték az érdeklődők számát az idei eseményen, amelynek megszervezése önmagában is egy nagy önkéntes munka volt.

A családi hétvége egy reális-valós helyzetet mutat be a gazdálkodás terén, ahol büszkén mutatják be a falusi háztájékot, gazdaságot, ami arról szól, hogy van aki még hagyományos, kétkezi eszközökkel dolgozik, de van aki már gépiesített módszerekkel. A Falu a városban eseményén minden megtalálható, ami a mai falut életben tartja és működteti. Az esemény ebben az évben sem hagyott kívánni valót maga után, hiszen évről évre nagyobb az érdeklődés a városba kiköltözött falu iránt.

Kapcsolódók

Kimaradt?