Veréssel nevelik a legtöbb gyereket Romániában

A romániai gyermekek több mint 60 százaléka állítja azt, hogy verik otthon, a szülők 20 százaléka pedig úgy véli, hogy hasznos a testi fenyítés a gyermeknevelésben - derült ki a Salvaţi Copiii gyermekmentő alapítvány felméréséből, amelyet szerdán ismertetett a România Liberă című lap.

Az alapítvány 58 településen, egy csaknem 1400 fős, országos reprezentatív mintán végzett felmérést, 3 százalék alatti hibahatárral - ehhez hasonló 11 éve készült legutóbb. Bár 2004 óta törvény tiltja Romániában a gyermekek testi fenyítését, a tanulmány megállapította, hogy az utóbbi évtizedben nem csökkent a kiskorúak elleni erőszak.

A megkérdezett gyerekek 63 százaléka mondta, hogy rendszeresen verik otthon: 18 százalékukat vesszővel, 13 százalékukat nadrágszíjjal, 8 százalékukat fakanállal bántalmazzák. A szülőknek viszont alig 38 százaléka válaszolta azt, hogy veri gyermekét.gyerek2

„Ami igazán aggasztó, az az, hogy a szülők többség tagadja a verést, miközben elismeri, hogy néha meghúzza a gyerek fülét, vagy kioszt egy-egy pofont. Ez azt jelenti, hogy nincs is tudatában annak, milyen traumákat okoz gyerekének" - mondta Diana Stănculeanu pszichológus, a projekt vezetője.

Ami az iskolai erőszakot illeti, a felmérésben részt vevő gyerekek 7 százaléka mondta azt, hogy tanártól is kapott verést, 86 százalékuk állította, hogy az oktatók szidják, ha hibázik, 33 százalékuk panaszkodott arra, hogy sértegetik és megbélyegzik.

Remus Pricopie oktatási miniszter, aki jelen volt a gyermekmentő alapítvány tanulmányának bemutatásán, azt mondta, hogy az oktatási rendszernek szembe kell néznie ezzel a jelenséggel. "Azt akarom látni, hogy kirúgják állásukból a tanárokat, ha verik a gyerekeket" - jelentette ki a román oktatási miniszter a România Liberă szerint.

Kimaradt?