A BBTE is bírálja a románnyelv-oktatásos rendeletet

Nem ért egyet a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem a román nyelvnek a nemzeti kisebbségek nyelvén működő elemi osztályokban történő oktatására vonatkozó kormányrendelettel. A felsőoktatási intézmény megoldást is javasol.

A BBTE hétfőn közzétett állásfoglalásában fenntartásait fejezi ki a vitatott kormányrendeletnek azzal az előírásával kapcsolatban, hogy „a kisebbségek nyelvén történő elemi oktatásban a tantervben előírt román nyelv és irodalomórát felsőfokú tanulmányokkal rendelkező szaktanárok tartják.” A közlemény szerint ezt a megfogalmazás „nem tűr ellentmondást”.

A BBTE emlékeztet: jelenleg az alapképzési szakok névjegyzékéből hiányzik a „román mint nem anyanyelv” szak, és a román nyelv és irodalom szak elvégzése nem biztosítja azt a szakmai és pszicho-pedagógiai felkészültséget, amely szükséges lenne a román nyelv oktatásához a nem román anyanyelvűek esetében.

Másrészt, a BBTE Bölcsészettudományi Karán egy 2008-ban akkreditált választható tárgy is létezik, amelynek neve Román mint idegen nyelv/ nem anyanyelv. Ez a program magába sűríti mindazokat a képzési tapasztalatokat és oktatási anyagokat, amelyeket a  „Módszertani továbbképzés a nemzeti kisebbségeknek román nyelvet tanító, közoktatásban dolgozó pedagógusoknak/RLNM – Román mint nem anyanyelv”.

A közlemény szerint abban az esetben, ha ez a tantárgy magiszteri képzéssé alakulna át, biztosítani lehetne azoknak a tanároknak a megfelelő szakmai felkészítését, akik a román nyelvet nem anyanyelvként tanítják majd az elemi osztályokban. A Babeș–Bolyai Tudományegyetem megfelelően el tudná látni ezt a szakképzést – szögezi le az állásfoglalás.

„Meg kellene teremteni a felkészülési lehetőségeket a tanítók és az elemi oktatásban részt vevő tanárok számára, a román mint nem anyanyelv tanításának hosszantartó tapasztalatával, és azok számára is, akiket ilyen jellegű képzésben részesültek a vissza nem térítendő támogatású projektek keretében” – zárul a közlemény.

Kapcsolódók

Kimaradt?