Erről a változásról nem árt tudni a hazai gépkocsivezetőknek

Hatályba lépett a hét végén az a törvénymódosítás, amely szerint a gépkocsivezetőt legtöbb két hónap alatt értesíteni kell arról, hogy megbüntették, mert nem fizette be az úthasználati díjat. A Márton Árpád RMDSZ-es képviselő által beterjesztett jogszabály a 2002/15-ös kormányrendeletet módosítja.

A jogszabály szerint a díjbefizetés elmulasztását megállapító jegyzőkönyv kiállítását követő legtöbb két hónapon belül értesíteni kell a szankcióról a gépkocsivezetőt. A kihágás megállapítása és a jegyzőkönyv kikézbesítése között eltelt időszakban nem lehet újabb kihágási jegyzőkönyvet kiállítani ugyanezért a vétségért.  A bírságot rögzítő jegyzőkönyv korábbi hat hónap helyett négy hónap alatt elévül.

A korábbi jogszabály szerint ugyanis a közúti infrastruktúráért felelős társaságnak (CNAIR) hat hónap állt a rendelkezésére a kihágás megállapítására, és további két hónap arra, hogy a bírságolási jegyzőkönyvet elküldje a szabálysértő autósnak. Márton Árpád törvénymódosító tervezete radikálisan lerövidítette volna ezeket a határidőket: a szabálysértés megállapítására egy hónapot szabott meg a CNAIR számára, és további két hetet a jegyzőkönyvek kikézbesítésére.

Kapcsolódók

Kimaradt?