Közösségépítő biciklizés Sepsiszentgyörgyön: közel százan kerekezték körbe a várost

Hétvégén közösségépítő rendezvény keretében kerékpároztak és készítettek szilvás gombócot a sepsiszentgyörgyiek. A Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA) tizedik alkalommal szervezte meg a Tekerj egy jó célért! nevű rendhagyó adománygyűjtő akcióját, amelynek lényege, hogy a kerékpárosok minél több alkalommal megtegyék a város területén kijelölt 10 kilométeres távot, és az őket támogató magánszemélyek vagy cégek minden megtett körért fizessenek be legalább 20 lejt az alapítvány alapjába.

A közel 100 biciklis szép időben indult útnak a város főteréről és a nap során több száz kilométert kerekeztek, hogy a nevezési díjakból és a támogatók adományaiból befolyt összeget idén egy utcai kerékpárjavító és pumpa felszerelés megvásárlására gyűjtsék, amelyet majd a városháza és a főtér közti részen helyeznek majd el.

A Sepsiszentgyörgyön és Kézdivásárhelyen eddig megszervezett Tekerj egy jó célért! akciók keretében főként a biciklisekre esett a hangsúly, akik körbekerekezték a várost, miközben a támogatóik várakoztak. Idén a magyarországi Mediawave Alapítvány partnerként csatakozott a sepsiszentgyörgyi eseményhez, és javaslatukra még inkább közösségi eseménnyé varázsolták a rendezvényt.

Azok a résztvevők, akik nem kerékpároztak, hozzájárulhattak étellel, itallal, üdítővel, sütivel, lekvárral vagy szilvával a „közösségi asztalhoz” is, ahol közösen szilvás gombócot készítettek, amellyel megvendégeltek mindenkit. Volt „csere-bere” asztal is, ahol megunt játékokat és ruhadarabokat, kiolvasott könyveiket cserélhettek egymás között.  

Hartyándi Jenő rendező, operatőr, fesztiváligazgató a Maszol érdeklődésére elmondta: a Mediawave fesztiválon már bejáratott közösségépítő tevékenységeket próbálták meghonosítani a háromszéki adománygyűjtő akció keretében is, vagyis teret adnak, hogy az odaérkezők aktívan részt vegyenek, hozzájárulhassanak a közösség építéséhez. „Van, aki közönségként érkezik, de sikerül átfordítani és a közösség aktív tagjává tenni”, mondta Hartyándi Jenő, aki szerint Sepsiszentgyörgyön érezték, hogy ez a gondolat működni fog.

Például a kézdivásárhelyi nőegylet rengeteg süteménnyel érkezett, de volt egy hölgy, aki amikor szembesült a gondolattal, azonnal hazatelefonált, hogy hozzanak szalonnát és zakuszkát a közösségi asztalra. Berecki Kinga hozzátette: céljuk, hogy a résztvevők ne csak passzív szemlélők legyenek, hanem mindannyian hozzájáruljanak a rendezvény sikeréhez. A közösségi asztal lényege, hogy mindenki visz rá valamit, bekapcsolódik a szilvás gombóc-készítésbe, amit közösen fogyasztanak el.

A Sepsiszentgyörgyön és Kézdivásárhelyen korábbam megszervezett akciók során összesen 3 276 biciklis vett részt, akik 65 055 kilométert pedáloztak, és 126 457 lejt gyűjtöttek közösségi célokra. Ebből az összegből 9 köztéri befektetés, így kültéri edzőpark, mozgáspark, biciklitartók, játszótér, kutyasétáltató, kosárlabda palánkok, de pénzzel támogattak más civil szervezeteket és sportolókat is.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?