Döntött az ügyészség a Nagyváradon megjelent magyarellenes falragaszokról

Alaptalannak minősítette a nagyváradi ügyészség az RMDSZ büntetőjogi feljelentését, amelyben azt kifogásolta, hogy ismeretlen elkövetők május végén magyarellenes falragaszt helyeztek ki a törvényszék épületére.

„Románok vagyunk, és megvédjük földünket, népünket és történelmünket” – olvasható a plakáton, majd az áthúzott Magyarország felirat alatt a magyarokat minősíthetetlenül trágár módon gyalázó üzenet következik. Miután az esetről hírt adott a sajtó, a falragaszt eltávolították.

Az RMDSZ nagyváradi szervezete Botházy Nándor ügyvezető elnök képviseletében 2018. június 7-én iktatta a rendőrségen azt a feljelentést, amelyben a hatóságokat arra kéri, indítsanak eljárást ismeretlen elkövető ellen, továbbá közösség elleni uszítás és diszkrimináció bűntette miatt vonják felelősségre azt, aki a magyarokat trágár módon gyalázó, a magyar közösség és Magyarország ellen uszító román nyelvű plakátot kiragasztotta.

Az ügyészség képviselői majd három hónapos nyomozást követően hivatalos átiratukban arról értesítették az RMDSZ helyi szervezetét, hogy „a falragasz szövege nem tartalmaz uszító elemeket, ezért nem minősíthető bűncselekményként” – tájékoztatott a szövetség nagyváradi szervezete. A közleményben hozzáteszik: a büntető törvénykönyv 369. paragrafusa így szól: aki nagy nyilvánosság előtt bármely formában a lakosság egyes csoportjai ellen diszkriminál vagy gyűlöletre uszít, 6 hónaptól 3 évig terjedő szabadságvesztéssel vagy bírsággal büntetendő.

Az elmúlt napokban a március 15-én felavatott szatmárnémeti Széchenyi-szobron is magyarellenes firka jelent meg. Az elkövetők piros, sárga és kék festékkel azt írták román nyelven a szobor talapzatára, hogy „Itt van Románia”. Kereskényi Gábor polgármester közölte: a városvezetés feljelentést tett az ügyben, és az illetékes hatóságoktól elvárja a határozott és gyors fellépést, a tettesek és a felbujtók mielőbbi felelősségre vonását.

A hatóságok viszont gyors fellépést tanúsítottak annak a 22 éves fiatalembernek az esetében, aki a gyanú szerint románellenes feliratokat festett fel egy marosvásárhelyi ház falára 2000 lejes kárt okozva. A fiatalembert a múlt héten 24 órára őrizetbe vette a rendőrség.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?