Szatmáron büntetik a faültetést, Csíkban üdvözlik

200 lejre büntetett egy férfit Szatmárnémetiben a helyi polgárőrség, aki a tömbháza előtti zöldövezetbe ültetett el három facsemetét.

Szerinte engedéllyel, a polgármesteri hivatal szerint viszont engedély nélkül. A problémára a polgármesteri hivatal közleményben reagált, amelyben üdvözli a város képének és a zöld övezetek ápolását, ám csak abban az esetben, ha az érvényben lévő jogszabályoknak megfelelő keretek között történik –írja a szatmar.ro.

A férfi még 2010 áprilisában kapott engedélyt három facsemete elültetésére, csakhogy azok kiszáradtak és ő most újakat akart a helyére ültetni. A helyi rendőrség szerint az akkori engedélye már érvényét veszítette, a férfi viszont arra hivatkozik, hogy azon nincs feltüntetve ezzel kapcsolatos határidő.

Szöges ellentétben áll ezzel a csíkszeredai polgármesteri hivatal hozzáállása, ahol a szabályok is támogatják a zöldövezeteket.pic00949

Sem a törvény, sem tanácsi határozat nem korlátozza a tömbházak körüli területeken a fa-, vagy virágültetést Csíkszeredában - tisztázta megkeresésünkre Albert Sándor, a csíkszeredai polgármesteri hivatal főépítésze. Az elvárás csupán annyi, hogy aki valamilyen fát szeretne a tömbház elé ültetni, az egyeztessen a lakószövetséggel, akié a terület, mert megtörténhet, hogy a fa, ha felnő, árnyékot vet egyes lakásokra. Ilyenek egyes fűzfélék, például a fehér és fekete fűz, és egyes nyárfafélék.

Mérgező növények a tiltólistán

Nem tanácsos mérgező növényeket sem ültetni, mint például a hóbogyó, gyalogakác, díszmaszlag, angyaltrombita, magyarázta Burista Csilla, a városi kertészet osztályvezetője. Az atropintartalmú angyaltrombitával kapcsolatban elmondta, hogy Csíkszeredában 2008 óta nem ültetik, mivel egyre több fiatal kapott rá a növény hallucinogén kábítószerként való használatára és került emiatt kórházba. A kertészet egyébként támogatja a tömbházlakások körüli területek beültetését: minden évben ingyen lakosság rendelkezésre bocsátják a dísznövények palántáit, a facsemetéket csemetekertekből, faiskolákból érdemes beszerezni, amelyből több is van a város környékén. „A tömbházak körüli területeken egyre több a virágágyás, aminek örülünk. Azonban a zöldövezetesítést sem szabad túlzásba vinni, amikor a fa gyakorlatilag benő az ablakon", fogalmazott Burista.

Bár a faültetést semmi nem szabályozza, a fák kivágása azonban engedélyköteles. Aki engedély nélkül áll neki a favágásnak, büntetésre számíthat. Magánszemélyek 320 lejtől 1200 lejig terjedő büntetésre számíthatnak, míg a jogi személyek 1200, de akár 2500 lejes összegig is bírságolhatók.

Kimaradt?