Kikerülnének az orvosok a közalkalmazotti státusból?

Egy készülő törvénytervezet szerint kikerülnek a közalkalmazotti státusból az orvosok, a bértáblán kívül alkudhatnak maguknak fizetést, és három szakmagyakorlási alternatíva közül választhatnak – jelentette be az egészségügyi miniszter, az Adevărul napilap szerint.deputatul-pnl-eugen-nicolaescu-internat-la-spitalul-floreasca-fostul-ministru-se-afla-in-stare-buna-1

Eugen Nicolăescu elmondta, a kórházak működésének megváltoztatása azt a célt szolgálja, hogy az orvosi személyzetet ott lehessen alkalmazni, ahol szükség van rá.

A tárcavezető szerint első esetben az orvos lehetne kizárólag a kórház alkalmazottja, motivációt jelentő fizetésért, amelyet ő alkuszik ki magának. A másik lehetőség értelmében a kórházakban magánrendelőket vagy -osztályokat hoznának létre, ahol az orvos rendelhetne és szolgáltatásokat nyújthatna, a befolyó összeg egy része a kórházat, másik része pedig az orvost illetné. A harmadik elképzelés szerint az orvos részidőben dolgozna a kórházban. Olyan informatikai rendszert építenének ki, amely megakadályozná a páciensvándorlást – szögezte le Nicolăescu.

A szaktárca ugyanakkor nyolc regionális egészségügyi hatóságot és 34 megyei irodát hozna létre. A miniszter úgy becsülte, hogy az igazgatóságok, illetve az egészségbiztosítási pénztárak újraszervezése nyomán 3–4 ezerrel csökkenne az alkalmazottak száma, ez évente 50 millió euró megtakarítást jelentene.

Kimaradt?