Megjelent a sertéspestis Kovászna megye határában

„A felelőtlen emberek miatt jobban terjed az afrikai sertéspestis, mint a fertőzést hordozó vaddisznók miatt” – állapította meg a háromszéki főállatorvos. Sikó Barabási Sándor a Kovászna megyei prefektúrán tartott hétfői sajtótájékoztatón rámutatott: a szomszédos Buzău megyébe is felelőtlen gazda hurcolta be a fertőzést.

Elmondta: az afrikai sertéspestis által érintett Tulcea megyében egy gazda levágta a megbetegedett disznóját és annak húsából kóstolót küldött Buzău megyei rokonainak. Azok elfogyasztották az emberre egyébként nem veszélyes húst, viszont megfertőzték saját sertésállományukat. Azokat a disznókat is levágták, majd szétosztották rokonaiknak. 

A Kovászna megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság vezetője tájékoztatása szerint a fagyasztott húsban is megmarad az afrikai sertéspestis vírusa, azt elfogyasztva és a csontot kidobva tovább terjed a betegség. Sikó Barabási Sándor arra figyelmeztetett, hogy az új büntető törvénykönyv értelmében bűncselekménynek minősül és 3 hónaptól 6 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható, ha valaki fertőzést terjeszt.

Elkobozzák az azonosítatlan eredetű húst

Sikó Barabási Sándor elmondta, amikor hétvégén beigazolódott a betegség jelenléte a szomszédos Buzău megyében, egy órán belül közúti ellenőrzőpontot állítottak fel a 10-es országúton Kovászna és Buzău megye határán, Bodzakrasznánál, ahol minden áthaladó járművet fertőtlenítenek, illetve belenéznek a csomagtartókba. A húst vagy húskészítményt szállító járművek vezetői kísérőlevelet kell hogy felmutassanak, amelyből kiderül az általuk szállított termékek származási helye. Ha azonosítatlan eredetű húst találnak, azt elkobozzák és elégetik.

A háromszéki főállatorvos szerint fontos, hogy senki ne vásároljon élő disznót kísérő dokumentum nélkül, vagy engedély nélkül működő helyről. Ne vásároljunk piaci ár alatt malacot, disznót vagy húst, hiszen az alacsony ár a jelenlegi afrikai sertéspestis járvány közepette gyanús – javasolta. Fontos az is, hogy ne fogadjunk el kóstolót senkitől, főleg ne a betegség által fertőzött megyékből.

A Kovászna megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság a teljes személyzetét mozgósította, minden szabadságon lévő munkatársát visszahívta. A hivatal szakemberei a háromszéki polgármesterekkel is tárgyalnak, minden településnek ki kell jelölnie egy helyet, ahová a betegség esetleges megjelenésekor és kényszervágások elrendelésekor el tudják temetni a feláldozott állatokat, hiszen szinte lehetetlen a nagy mennyiségű feláldozott sertést elégetni. Ugyanakkor elrendelték, hogy 90 napon belül meg kell ritkítani a vaddisznóállományt, Kovászna megyében például a 3 000 egyedre becsült vaddisznó állományból kétezret kilőnek a vadászok.

Készülnek a lehető legrosszabbra

Sikó Barabási Sándor szerint a háromszéki gazdák is megijedtek, és érezhetően megnőtt az azonosító fülszámok iránti igény. Sok gazda ugyanis eddig elhanyagolta a megszületett vagy levágott sertések jelentését, most viszont ráébredtek, hogy ha beüt a vész és elrendelik az állataik kényszerlevágását, csak akkor kaphatnak kárpótlást, ha rendben van az állataik nyilvántartása.

Mint arról beszámoltunk, a háromszéki hatóságok még júliusban elrendelték, hogy tilos szabadon engedni a sertéseket, hogy a háztájon nevelt állatok ne érintkezhessenek a fertőzést terjesztő vaddisznókkal. Eddig 260 esztenát ellenőrzött le az Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság, 31 helyszínen találtak szabadon engedett sertéseket. A működtetőket megbüntették és zárt helyre kellett szállítsák a disznókat. Háromszéken 42 500 sertést tartanak nyilván, az állatok többségét háztájon nevelik. A hét engedélyezett farmon 6 600 disznó van, egyik mangalica farm engedélyét visszavonták, mert nem tartotta be a járványbiztonsági előírásokat.

Kapcsolódók

Kimaradt?