Jelentős összeget fizettek ki a sertéspestis kárvallottjainak


-A A+220.060 lej kártérítést fizettek ki az afrikai sertéspestis által érintett gazdáknak – közölte szerdán Geronimo Brănescu. Az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ANSVSA) elnöke szerint eddig országszerte 1.890 gazdaságot és sertésfarmot érintett a kór.

A 220.060 lejt 84 jóváhagyott iratcsomó kapcsán fizették ki, 681 iratcsomó még elbírálásra vár. Az összkárt 6.789.410 lejre becsülik – mondta el Brănescu.

Kifejtette: 11 nagy sertésfarmon is kimutatták a vírus jelenlétét, ezekben összesen 73.351 sertést pusztítottak el. Erdélyben Szatmár megyében hat, Biharban 28 gócot tartanak számon, Szilágy megyében eddig csak vaddisznók estek áldozatul a kórnak.

Petre Daea mezőgazdasági miniszter kimutatása szerint augusztus 27-én az ország tíz megyéjében volt jelen a vírus, 121.012 sertést pusztítottak el.

Szerdán Klaus Johannis államfő is felszólította a kormányt, hogy sürgősen hozza meg az afrikai sertéspestis terjedését megakadályozó intézkedéseket és mielőbb kártalanítsa az érintett tenyésztőket. 

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X