Súlyos pénzhiánnyal küszködik a gyermekvédelmi rendszer

Húsz éve nem volt ilyen nehéz helyzetben a gyermekvédelmi rendszer, a kormány ugyanis két hónapja csak ígérget és nem biztosítja a működési kiadásokat, mutatott rá a háromszéki önkormányzat szerdai ülésén Tamás Sándor.

A Kovászna megyei tanács elnöke szerint szeptember 1-től be kellene zárni a szociális és gyermekvédelmi rendszert, ha azonnal nem oldják meg a kiadások és fizetések finanszírozását, ezért a háromszéki önkormányzat szerdán mentőmellényt dobott, vagyis saját fizetésalapból 5,9 millió lejt irányított át a Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóságnak.

Tamás Sándor tájékoztatása szerint ez az összeg október végéig biztosítja a rendszer működését. Remélik, addig a kormány magába száll, költségvetés-módosítással visszaadja az önkormányzat által megelőlegezett pénzt, és év végéig elegendő költségvetést biztosít a Kovászna megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóságnak, ahol 511 alkalmazott 1 400 gyerekről, 47 fogyatékkal élőről és 90 idős személyről gondoskodik.  

Tüntetni készülnek a pénz nélkül maradt gyermekvédelmisek

A háromszéki tanácselnök bejelentette, hogy ha nem érkezik költségvetés-kiegészítés, szeptemberben Bukarestben fognak tüntetni a Kovászna, Hargita, Maros, Bihar és Szatmár megyei gyermekvédelmi rendszerben dolgozók. Az elmúlt években is voltak finanszírozási gondok, de azokat menet közben orvosolták, hiszen a kormány feladata, hogy biztosítsa a szükséges összegeket. Idén viszont csak a politikával foglalkoztak Bukarestben, nem tettek eleget kötelességüknek, két hónapja csak ígérgetnek, mondta Tamás Sándor.

Az önkormányzati vezető szerint a krónikus pénzhiányt az okozza, hogy 2015-ben standard költségeket határoztak meg a szociális és gyermekvédelmi rendszer számára, viszont az időközben megemelkedett fizetések és az infláció miatt megnőtt a standard és valós kiadások közti különbség. Jelenleg a kormány által meghatározott standard kiadások mindössze a valós kiadások 67 százalékát fedezik a gyerekvédelem esetében, és 57 százalékot a felnőtt ellátási rendszerben, mondta Tamás Sándor.

Kapcsolódók

Kimaradt?