Közel 120 ezer állatot pusztítottak el afrikai sertéspestis miatt

725 afrikaisertéspestis-gócot tartanak nyilván jelenleg Romániában, tíz északnyugati és délkeleti megye 156 településén ütötte fel a fejét eddig a betegség - tájékoztatott szerdán az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ANSVSA). 

Az afrikai sertéspestis vírusát eddig Szatmár, Bihar, Szilágy, Tulcea, Brăila, Konstanca, Ialomiţa, Galac, Călăraşi és Ilfov megyében mutatták ki, és összesen 117.704 állatot pusztítottak el, hogy elejét vegyék a kór terjedésének. 

A három északnyugati megyében 14 településen terjedt el a vírus, itt 1.382 sertést öltek le. Az ország délnyugati megyéiben 142 település érintett, a magángazdaságoknál 46.286, nyolc hizlaldánál összesen 70.036 sertést semmisítettek meg. 

Minden olyan telep vagy háztáji gazdaság, ahol laborvizsgálat igazolta, hogy egy vagy több állat afrikai sertéspestissel fertőzött, járványgócnak tekintendő - emlékeztet az ANSVSA, amely ugyanakkor kéri az állampolgárokat, hogy a betegség súlyosságára, illetve a gazdaságra gyakorolt hatására való tekintettel tartsák be a kór terjedésének megakadályozását célzó intézkedéseket. Az ANSVSA felhívja a figyelmet, hogy a sertéspestissel való fertőzés gyanúját azonnal jelenteni kell, az állatokat pedig meg kell semmisíteni. 

A törvény értelmében az érintett gazdáknak kárpótlást nyújt az állam. A hatóság szerdai közleménye értelmében eddig 1.004 kárpótlási kérelmet regisztráltak, összesen 3,559 millió lej értékben. Augusztus 14-éig 83 gazdának fizették ki a kártérítést, összesen 218.000 lejt. 

Az afrikai sertéspestis az emberre nem ártalmas, ám a megfertőződött állatok kivétel nélkül elpusztulnak. A betegséget nem lehet kezelni, és nem létezik védőoltás sem ellene, csak a szigorú állategészségügyi előírások betartatásával lehet elejét lehet venni a kór terjedésének.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?