Maros megyében minden harmadik nap kárt okoz a medve

Átlagban minden harmadik nap érkezik bejelentés a medve okozta károkról Maros megyében. A hatóságok felhívják a lakosság figyelmét, hogy azonnal jelentsék a károkat. Tucatnyi nagyvad kilövését is engedélyezték már, de a kvóta alig negyedét sikerült teljesíteni eddig – adta hírül az Erdélyi Magyar Televízió.

A Marosvásárhely melletti Koronka község határában például az elmúlt időszakban két medvetámadás történt, hét kecske és egy sertés pusztult el. Mezőcsávásról is elvitt két berbécset a medve, Szovátán, Karácsonyfalván, Havadon és Nagyernyében pedig az állatokban vagy a kukoricásban tett kárt a nagyvad. A medvék kilövésére már több kérvényt nyújtottak be a Maros megyei önkormányzatok.

Dănuț Ștefănescu, a Maros Megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgatója az ETV híradójában elmondta: „Maros megyében, akárcsak az ország többi, hegyvidéki övezetében, a medvekérdés bonyodalmakat okoz, hiszen nagyon sok a kár, és a medvetámadás miatt sokan veszélynek vannak kitéve. Eddig a környezetvédelmi tárca 13 medve kilövését engedélyezte Maros megyében. Eddig ezekből négyet lőttek ki.”

Megyeszinten idén 62, medvék által okozott kárt jelentettek, emberre szerencsére még nem támadt a nagyvad. A medvekérdést a megyei önkormányzat is figyelemmel követi.

„Mindenkinek arra próbáljuk felhívni a figyelmét, úgy az önkormányzati vezetőknek, mint a lakosságnak általában, hogy a károk jelentése és megfelelő dokumentálása nagyon fontos, és az is fontos, hogy ezek a dossziék eljussanak Bukarestbe. Egyrészt csak ebben az esetben van esély arra, hogy a kártérítés megtörténik, kifizetésre kerül, másrészt egy reális, jó képet kapjunk arról, hogy a probléma milyen volumenű, ahhoz nagyon fontos, hogy ezek jelentve legyenek és bekerüljenek abba az adtabázisba, amely ezzel kapcsolatosan készül országos szinten” – fogalmazott a Maros Megye Tanácsának tanácsadója, Kelemen Márton.

A medvék elköltöztetése, illetve kilövése azonban továbbra is az engedélyezett kvóták alatt marad Maros megyében. A szomszédos Hargita megyében, az elmúlt időszak tusnádfürdői medvetámadásait követően két hím nagyvad kilövését, továbbá négy anyamedve és annak 9 bocsának az átköltöztetését hagyta jóvá a szaktárca.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?