Ismét Tamási Zsolt tölti be a marosvásárhelyi katolikus gimnázium igazgatói tisztségét

A Maros megyei tanfelügyelőség hétfőn Tamási Zsoltot nevezte ki az újonnan megalapított marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium igazgatójává, ő töltötte be a tanintézmény tavaly felszámolt elődjének igazgatói tisztségét is – adta hírül az MTI. 

Illés Ildikó Maros megyei főtanfelügyelő-helyettes hétfőn az MTI-nek elmondta, ma volt az utolsó nap, amikor a tanfelügyelőség kinevezhette az oktatási miniszter által tíz nappal ezelőtt újraalapított iskola igazgatóját. A meghirdetett posztra egyedül Tamási Zsolt jelentkezett, akinek a pályázatát a római katolikus egyház is támogatta. A tanfelügyelőség igazgatótanácsa Tamásit nevezte ki szeptember 1-jei hatállyal igazgatónak – mondta.

Tamási Zsolt a 2014-ben megalapított, majd tavaly a helyi hatóságok által felszámolt római katolikus gimnáziumnak is igazgatója volt, a korrupcióellenes ügyészség (DNA) többek között ellene is vádat emelt 2017 őszén, mivel a vádhatóság értelmezése szerint törvénytelenül történt 2014-ben az iskolaalapítás. A DNA azt kifogásolta, hogy annak ellenére járult hozzá a líceum működéséhez, hogy tudta, az intézmény nem rendelkezik a működéshez szükséges engedélyekkel. Az ügyben még nem született bírósági ítélet. Tamási Zsolt hétfőn az MTI megkeresésére nem kívánt nyilatkozni.

Az új tanévtől az iskola önálló jogi intézményként fog működni

Ismert, hogy Valentin Popa oktatási miniszter rendelete szerint az iskola a szeptember 10-én kezdődő új tanévtől önálló jogi intézményként fog működni, azokkal a már korábban elindult osztályokkal, amelyeket a tavaly megszüntetett iskolából a tanfelügyelőség a Bolyai Farkas Elméleti Líceumhoz sorolt.

Az újraalakuló magyar tannyelvű tanintézmény az 1948-ban államosított jogelődje által használt II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium nevet veszi fel, a végleges akkreditáció megszerzésének határideje pedig az első évfolyamok végzése után három évvel (2025-2026) jár le. Ha addig az iskola nem kapja meg az ARACIP-tól a végleges működési engedélyt, akkor nem lesz joga többé cikluskezdő (első, ötödik és kilencedik) osztályokat indítani, illetve líceumi felvételit szervezni, és a tanintézetet fokozatosan felszámolják.

A miniszteri rendelet szerint a katolikus iskolának továbbra is az – egyháznak visszaszolgáltatott – marosvásárhelyi épületegyüttes B szárnyában biztosítanak helyet, a főépületben ugyanis a román tannyelvű Unirea Főgimnázium működik. A törvény és a rendelet is rögzíti, hogy az új iskolát Marosvásárhely önkormányzatának alanyi jogon be kell illesztenie az iskolahálózatba.

Előzmények: Az RMDSZ törvénnyel próbálta létrehozni a marosvásárhelyi római katolikus iskolát, az ellenzéki pártok alkotmányossági kifogása miatt azonban a parlamentben nem sikerült újraalapítani az oktatási intézményt, ezért a szövetség a kormányhoz fordult. „A kormány rendelettel módosította a diszkriminatív és pontatlan szabályzók több cikkelyét” – emlékeztetett az RMDSZ. Így sikerült elérni, hogy ezentúl 300 fő alatt ne csak többségi, hanem kisebbségi iskolát is létre lehessen hozni. A miniszteri rendeletet ugyanakkor egy másik miniszteri rendelet is megelőzte, amely a Bolyai Farkas Líceumot nevezte meg az alapítási folyamatban tutorális, felügyelő intézményként.

Az RMDSZ korábbi tájékoztatása szerint az igazgató kinevezése után megalakul a vezetőtanács, akik jóváhagyják a diákok átiratkozását és a tanév zökkenőmentes előkészítését koordinálják. „Egészen biztos, hogy az, aki ennek az iskolának a diákja volt, az az iratkozást meg fogja ejteni” – mondta portálunknak Csiky Csengele, a Magyar Szülők Szövetségének elnöke a miniszteri rendelet közzétételét követően.

Az ellenzéki pártok próbálnak keresztbe tenni

A Népi Mozgalom Párt (PMP) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) is megtámadta a katolikus gimnázium újraindítását lehetővé tevő miniszteri rendeletet.

A PMP a közigazgatási bírósághoz fordult, a párt ügyvezető elnöke úgy vélte, a szaktárca alkotmányellenes módon és a helyi önkormányzat hatáskörének elbitorlásával alapította újra a katolikus iskolát, figyelmen kívül hagyva azt a tényt, hogy a parlament által elfogadott hasonló tartalmú törvényt korábban alaptörvénybe ütközőnek ítélte az alkotmánybíróság.

A PNL a Nép Ügyvédje révén próbálja megakadályozni a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium újraindítását, Cristian Chirteş szenátor, a párt Maros megyei szervezetének elnöke Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök Orbán Viktor miniszterelnöknek adott ajándékának nevezte a tanügyminiszter döntését.

(Címlapfotó forrása: MTI)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?