Megújul a Bolyai Farkas Elméleti Líceum bentlakása

Elhárult minden bürokratikus akadály, elkezdődhetett a marosvásárhelyi Református Kollégiumnak és a Bolyai Farkas Elméleti Líceumnak otthont adó két épületszárny felújítása. A tulajdonos, Erdélyi Református Egyházkerület közel tíz évet várt erre.

Mátéfi István igazgató a bentlakás épületében jelenleg uralkodó állapotról elmondta, „a jobb oldali épület az 1800-as évek elején épült ...  a régi épület folyósó fölötti boltívek repedtek meg”.

Lukács Pál építésvezető úgy fogalmazott: „A kilencvenes évektől errefele ráfestettek egy-kettő, olyan osztályterem is van, ahol három-négy réteg diszperzitet. Ez a diszperzit az egyik legnagyobb gond,  mert ha csak így nagy összbe beszélünk is, valahol 8300 négyzetméterről van szó.”

Problémát azonban nem csak az épület állaga okozott. A felújítási munkálatokat már 2009-ben elkezdte tervezni a tulajdonos. De közel tíz évig folyamatosan akadályokba ütköztek. Ballai Zoltán, az Erdélyi Református Egyházkerület gazdasági tanácsosa szerint az új, romániai törvények olyan formán változnak és olyan sebességgel, hogy azok az engedélyek, vagy az elvi hozzájárulások amiket ezelőtt két évvel például begyűjtöttek, sok esetben már nem érvényesek. „Más formában, más körülmények között kell kérni. Ezek mind nehezítik a munkát.”

Bár a munkálatok összértékét csak megbecsülni tudják, fontos szempontként tekintenek – ahogyan a más erdélyi oktatási intézmények esetében is – a minőségi anyagok használatára, az eredeti állapotok helyreállítátására. A három épületrész felújítása összesen mintegy nyolc millió euróba fog kerülni. A munkálatok a remények szerint kilenc hónapig fognak tartani, ez pedig lehetelenné teszi a bentlakás épületében a tanítást. Egyelőre még nem tudni, hogy az ott tanuló, mintegy hétszáz diák hol kap majd helyet a szeptemberben kezdődő tanévben.

Mátéfi István, a líceum igazgatója elmondta, két alternatívájuk is van: „az egyik, hogy más iskolában osztálytermeket béreljünk, vagy osztálytermeket szerezzünk, vagy pedig bizonyos évfolyamok esetében a délutáni váltás. Tekintettel, hogy a vezető tanács még ezt a problémát nem vitatta meg, ezért nem tudom elmondani hogy mi lesz a következtetés”.

A marosvásárhelyi Református Kollégiumban és a Bolyai Farkas Elméleti Líceumban összesen több mint 1500 diák tanul. A Bolyaiak révén Erdély egyik legjelentősebb oktatási intézményévé váltak – ezt a státust azóta is őrzik.

Kapcsolódók

Kimaradt?