Sertéspestis: három bihari faluban leölték a disznóállományt

Vedresábrányban, Albison és Érolasziban leölték az állatokat, hogy megelőzzék az afrikai sertéspestis vírusának terjedését, tájékoztatott a Bihar megyei prefektúra. 

Biharban 26 járványgócot találtak, ezek közül 18-at a felsorolt három faluban, áll a prefektúra közleményében. Vedresábrányban három, Alibison négy, míg Érolasziban 11 járványgóc volt augusztus 8-án, ezért a Helyi Járványügyi Központ megelőzésként az állatok leöléséről döntött mind az egyéni gazdaságokban, mind a sertéstelepeken.

A prefektúra ugyanakkor az érintett falvak lakosainak megértését kéri, valamint azt, hogy tudatosítsák, az intézkedésre a járvány megelőzése érdekében volt szükség.

Azt is hozzáteszik, hogy ha a gazdák maguk vágják le állataikat, az nem segíti a járvány megfékezését, ugyanis a füstölt vagy sózott húsban még három-hat hónapig, a fagyasztott húsban pedig akár öt évig is életképes marad az afrikai sertéspestis vírusa.

A gazdák a 2009/1214-es kormányhatározatot módosító 2018/484-es kormányhatározatnak megfelelően kapnak majd kártérítést, áll a közleményben, amely azzal zárul: az afrikai sertéspestisnek nincs sem kezelési módja, sem azt megelőző védőoltás.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?