Szeptembertől beindulhat az oktatás a katolikus gimnáziumban

A marosvásárhelyi római katolikus iskola ideiglenes működési engedélyét kibocsátó minisztériumi rendelet született meg csütörtökön. Ez azt jelenti: az oktatási tárca jogi személyiséggel látta el az intézményt, így már idén szeptembertől beindulhat a tanítás az új intézményben – közölte csütörtök este az RMDSZ kommunikációs irodája.

A miniszteri rendelet jóváhagyott minden olyan oktatási szintet és szakot, amellyel az előző iskola működött. A törvény és a rendelet is rögzíti, hogy az új iskolát Marosvásárhely önkormányzatának alanyi jogon be kell illesztenie az iskolahálózatba.

Az elkövetkező napokban az RMDSZ egyeztet a római katolikus egyházzal, a pedagógusokkal és a szülők közösségével. A szükséges adminisztratív lépésekről, további teendőkről a lehető leghamarabb sajtótájékoztatót tart Kelemen Hunor szövetségi elnök – tájékoztat a kommunikációs iroda.

Az előzmények

Mint ismert, az RMDSZ törvénnyel próbálta létrehozni a marosvásárhelyi római katolikus iskolát. Az ellenzéki pártok alkotmányossági kifogása miatt a parlamentben nem sikerült újraalapítani az oktatási intézményt, ezért a szövetség a kormányhoz fordult. "A kormány rendelettel módosította a diszkriminatív és pontatlan szabályzók több cikkelyét" – emlékeztetett közleményében az RMDSZ.

Így sikerült elérni, hogy ezentúl 300 fő alatt ne csak többségi, hanem kisebbségi iskolát is létre lehessen hozni. A csütörtöki miniszteri rendeletet ugyanakkor egy másik miniszteri rendelet is megelőzte, amely a Bolyai Farkas Líceumot nevezte meg az alapítási folyamatban tutorális, felügyelő intézményként.

PMP: Ez botrányos!

A Népi Mozgalom Pártjának (PMP) ügyvezető elnöke, Marius Pașcan botrányosnak és alkotmányellenesnek nevezte a Facebook-oldalán és egy csütörtök esti közleményben az oktatási miniszter eljárását. Emlékeztetett, hogy az alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánította a katolikus gimnázium újralapításáról szóló törvényt.

"De Orbán Viktor nyomására Liviu Dragnea gyorsan talált egy megoldást" – utalt a politikus arra a júniusi sürgősségi kormányrendeletre, amelynek alapján  ezentúl 300 fő alatt nem csak román, hanem kisebbségi iskolát is létre lehet hozni. Pașcan szerint ez a rendelet olyan előírásokat tartalmaz, amelyeket korábban a taláros testület alkotmányellenesnek nyilvánított, ezért a PMP ismét az alkotmánybírósághoz fordul, ha a jogszabályt a parlament is megszavazza.

Kapcsolódók

Kimaradt?