Átszervezik a mentősöket és a közegészségügyi igazgatóságokat

Közvitára bocsátotta a hét végén a megyei közegészségügyi igazgatóság átszervezéséről szóló tervezetét az egészségügyi minisztérium. Eugen Nicolăescu tárcavezető szombaton elmondta, az igazgatóság helyét nyolc regionális közegészségügyi hatóság venné át.

A hatóságok székhelye olyan megyeközpontokban lenne, ahol nagy múltja van az orvosképzésnek. A miniszter tájékoztatása szerint a jelenlegi igazgatóságok alkalmazottainak egy része a megyei és városi önkormányzatokhoz, egy része a létrehozandó regionális hatóságokhoz, a szakképzett személyzet pedig helyi egészségügyi intézményekhez kerülne. „Csupán az alacsonyan képzett alkalmazottakra vár elbocsátás” – jelentette ki.nic

A közegészségügyi igazgatóságokhoz hasonlóan átalakítják az országos mentőszolgálatokat is úgy, hogy a megyei intézmények helyét szintén nyolc regionális mentőszolgálat venné át. Nicolăescu szerint az átszervezéssel 50 millió eurót spórol az állam, amit egészségügyi programokra lehet fordítani. Az egészségügyi miniszter szombaton már nem említette a megyei egészségbiztosító pénztárak felszámolásáról szóló korábbi javaslatát.

Kimaradt?