Elfogadta Kolozsvár költségvetését a városi tanács

A városi tanács elfogadta péntek este Kolozsvár mintegy 220 millió eurós költségvetését, amely jelentős támogatásban részesít magyar intézményeket és magyar vonatkozású rendezvényeket is. A Szociál-Liberális Szövetség (USL) és a Dan Diaconescu Néppárt (PPDD) tanácsosai tartózkodtak a szavazáskor.

A városi tanács 14 kiemelt rendezvény és intézmény nevesítéséről és támogatási összegéről döntött. Az RMDSZ-frakció és a kulturális szakbizottság elnökének, Horváth Anna alpolgármesternek a javaslatára ebbe a kategóriába nevesítették a Kolozsvári Magyar Napokat, amelyet a tavalyhoz képest kétszer akkora összeggel, 80 ezer lejjel támogatnak. A Kolozsvári Állami Magyar Színház 75 ezer lej, a Félsziget Fesztivál 150 ezer lej, az Ecsetgyári Művésztelep által lebonyolított kulturális projektek 70 ezer lej támogatást kapnak.kvar

Ugyancsak a városi költségvetés elfogadásához kötődik az az RMDSZ kezdeményezés, mely szerint 3 millió lejre növelik a kulturális, oktatási és ifjúsági tevékenységek támogatására szánt keretet.  2011-ben erre a célra mintegy egy millió, míg 2012-ben 2 millió lej állt rendelkezésre. Idén összesen 286 pályázat érkezett be kulturális és ifjúsági projektek kategóriában, az igénylések végösszege pedig meghaladja a 15 millió lejt.

Idén a város a következő befektetéseket tervezi: az elnyert európai projektek kivitelezése, illetve befejezése, az ehhez szükséges önrész-finanszírozás biztosításával: a villamossín-hálózat korszerűsítési munkálatainak második szakasza (az Állomás-tértől a Munka-sugárút végéig), a városközpontban és negyedekben 55.000 négyzetméternyi járdafelület és és 111.750 négyzetméternyi utcafelület feljavítása, 60,4 kilométernyi bicikliút hálózat kialakítása, illetve 50 biciklikölcsönző állomás létrehozása, 87 városi buszmegálló korszerűsítése és 10 elektronikus jegykibocsájtó pont létrehozása, három idős és gyermekgondozó nappali szociális központ, két vállalkozástámogató inkubátor-központ megépítése.

Tervezik továbbá a Széchenyi-tér, Farkas utca és Fellegvár építészeti arculatainak átalakítását, turisztikai attrakcióként, rangos kulturális rendezvények helyszíneként szolgáló terek kialakítása révén; a városi sportcsarnok munkálatainak befejezését; újabb parkolóházak építési munkálatainak befejezését; az óvodai és bölcsődehálózat bővítését; a Kolozsvári Filharmónia új székházának is helyet adó, multifunkcionális kulturális központ terveinek véglegesítését és munkálatainak elkezdését.

Rossz hír azonban a kolozsváriaknak, hogy a tanácsosok megszavazták a közszállítás drágítását is. E szerint két utazás a jelenlegi 3,5 lej helyett 4 lejbe kerül április 1-től a közszállítási vállalat (RATUC) járatain.

Kimaradt?