Arad megye intézkedéseket hozott a sertéspestis ellen

Több óvintézkedést is hozott az Arad Megyei Prefektúra az afrikai sertéspestis terjedése ellen. A kormánybiztosi hivatal közleménye szerint az ország érintett nyolc megyéje özül az egyik Bihar, amelyik Északon Arad megyével szomszédos, ezért megszigorították az élőállat-kereskedelem és a hizlaldák ellenőrzését, továbbá az állategészésgügyi vizsgálatokat a piacokon, vásárokon.

Valamennyi intézkedést az Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgaztósággal, a redészeti hivatalokkal és a vadásztársaságokkal egyeztetve hozták meg. Florentina Horgea prefektus kérésére megemelték Arad megye számára a vaddisznók – a fő vírushordozók – kilövési kvótáját. Bár a megyében még nem találtak afrikai sertéspestissel fertőzött disznót, elő kell készíteni a beteg állatok elpusztítására és elhamvasztására alkalmas területet.

Az MTI híre szerint Romániában már több mint 450 fertőző gócot azonosítottak. A román–magyar határ közelében Máramaros, Szilágy és főleg Bihar megye érintett, ahol már 18 gócpontot fedeztek fel. A dél-keleti részen ennél jóval több van, például a Duna és a Fekete-tenger torkolatánál levő Tulcea megyében több mint négyszáz gócpontot azonosítottak a hatóságok.

Méreteit tekintve a legsúlyosabb esetet Tulcea megyéből jelezték, ahol egy 45 ezer állatot nevelő farmon ütötte fel a fejét a kórokozó, ezért valamennyi állatot el kellett pusztítani. Emiatt több száz munkahely került veszélybe. A járvány által sújtott gazdáknak piaci áron történő kártérítést ígért a kormány. Az állategészségügyi hatóság hét eleji bejelentése szerint a kárpótlások kifizetése már elkezdődött.

Kapcsolódók

Kimaradt?