Kiértékelte mandátumának első félévét Sorina Pintea egészségügyi miniszter

Sikerült elhárítani a regionális kórházak építését akadályozó tényezőket  jelentette ki Sorina Pintea egészségügyi miniszter a madátuma első félévének kiértékelésén.

Pintea kifejtette, amióta átvette az egészségügyi tárca vezetését, sikerült elhárítani az akadályokat a 2023-ig megépítendő regionális kórházak tervének útjából. Iaşi-ban július 13-án mutatták be a megvalósíthatósági tanulmány vázlatát, a finanszírozási kérelmet szeptemberben terjesztik fel Brüsszelnek.

A kolozsvári regionális kórház megvalósíthatósági tanulmányának vázlata július 26-án került bemutatásra, erre októberben nyújtják be a támogatási kérelmet, a krajovai kórházra pedig várhatóan decemberben kérnek uniós finanszírozást.

Pintea szerint a regionális kórházak „meg fogják változtatni a kórház fogalmát Romániában".

A miniszter azt is elmondta, hogy a mandátuma elsó hat hónapja alatt elfogadott jogszabályok révén sikerült részben bürokráciamentesíteni az egészségügyi rendszert. Az elmúlt fél évben négy sürgősségi kormányrendelet, 14 kormányhatározat és 35 miniszteri rendelet született az egészségügy terén. Változtattak a külföldi kezelésre kiküldendő betegekre vonatkozó 50-es rendeleten, és határozat született arról is, hogy a Colectiv-tűzvész sérültjeinek kezelési költségeit 2020-ig fedezi az állam.

Jelenleg a vérátömlesztés és szervátültetés lebonyolítására vonatkozó jogszabályokon dolgozik a szaktárca  tette hozzá Pintea.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?