Tavaly a szelfi volt az év szava, az ideit nem fogod kitalálni


-A A+

A "vape", vagyis az elektromos cigaretta párájának ki- és belégzése lett az év szava az oxfordi angol szótárban. Tavaly a szelfi győzött.

A tekintélyes szótár szerkesztői azt a szót vagy kifejezést választják ki minden évben, amelyre "az előző évben nagy érdeklődés irányult". A vape angolul mind az elektromos cigarettát, mind gőzének ki- és belégzését jelenti. Egy év alatt a szó használatának gyakorisága több mint duplájára nőtt.

A választást az oxfordi angol szótár által végzett "alapos, főként az interneten folytatott kutatás" eredményeire alapozták. A növekedést egyrészt az elektromos cigarettát szívók egyre nagyobb száma magyarázza, másrészt annak a vágya, hogy az e-cigarettázók a szóhasználatban is megkülönböztessék magukat a hagyományos dohányosoktól.

"Az e-cigarettázás szokássá vált" - összegezte keddi közleményében Judy Pearsall, az értelmező szótár egy illetékese.

Az elmúlt öt évben az e-cigaretta a semmiből vált sokmilliós üzletággá. Hiányzott a szó, amely az eszköz használatát írja el, és megkülönbözteti a dohányzástól. Ezt az űrt töltötte be a vape, melynek használata az e-cigaretták terjedésével együtt nő, és nyelvileg "produktív" is: van már vape shop, ahol az e-cigarettát árulják, a vaporium pedig az a helyiség, ahol a "gőzt" belélegzik és kifújják.

A győztes szót augusztusban felvette az online oxfordi angol szótár, a nyomtatott változathoz való hozzáadását még fontolóra veszik. Tavaly az év szava a szelfi lett, idén a vape olyan jelölteket előzött meg, mint a budtender, vagyis a cannabiszt áruló boltos vagy vendéglős, a contactless, azaz az általában fizetéskor használt, érintés nélküli bankkártya vagy mobileszköz, a normcore, mely a szándékosan divatmentesen öltözők stílusát írja le, valamit az indyref, a skótok függetlenségéről tartott szeptemberi népszavazás.

A vape francia változata, a vapoter is bekerült idén a francia nyelv nagy értelmező szótáraiba, a Le Petit Robert-be és a Larousse-ba. 
Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X