Női klubházzá alakult a minisztérium?


-A A+

Nemi diszkrimináció miatt perelte be az amerikai belbiztonsági minisztériumot egy férfi különleges ügynök, azt állítva, hogy a tárcavezető biztatására fokozatosan háttérbe szorították, és feladatát egy – szerinte a tisztség betöltésére alkalmatlan – nő vette át.

nokaparlamentben

James T. Hayes alapvetően arra panaszkodott, hogy Janet Napolitano belbiztonsági miniszterasszony mellőzte őt egy nő miatt, akivel a tárcavezetőnek „régóta fennálló kapcsolata volt”, és sérelmezte, hogy a tárca egyfajta női „klubházzá” alakult át, ahol megalázzák azokat az alkalmazottakat, akik nem a gyengébb nemhez tartoznak.

Az Obama-kormányzat megalakulása előtt a bevándorlási és vámhivatal (ICE) fogva tartási és kitoloncolási műveleteit irányító Hayes azt állítja, hogy fokozatosan mellőzték és háttérbe szorították a saját területén. Panaszai alapvetően Napolitano két kinevezettjével, Suzanne Barr-ral és Dora Schriróval kapcsolatosak, akik 2009 februárjában kerültek a minisztériumhoz.

A különleges tanácsadóként felfogadott Schriro alkalmatlan volt Hayes szerint a beosztására, mert sohasem szerzett tapasztalatot a szövetségi szintű bűnüldözésben. A különleges ügynök szerint a nő, aki – közelebbről nem részletezett – viszonyban áll a miniszterrel, elkezdte átvenni az ő feladatköreit.

napolitano masolat

A perirat szerint Hayest félreállították Schrirónak a Napolitanóval ápolt „kapcsolata miatt és azért, mert ő nem nő”. A dokumentumban az áll, hogy a különleges ügynök szerint Barr egyfajta „klubházszerű atmoszférát” alakított ki a belbiztonsági minisztériumban, célja „a férfi alkalmazottak megalázása és megfélemlítése volt”.

Barr például állítólag a férfi illemhelyre vitette ki három férfi alkalmazott teljes irodái felszerelését, és többször tanúsított „szexuálisan sértő magatartást”. Hayes szerint egyebek között azzal, hogy egy szexuális aktusról „sikítozott” egy férfi alkalmazott szállodai szobájában. Ugyancsak az erősebb nem egyik képviselőjével fordult elő, hogy Suzanne Barr „titokban” elvette tőle a mobiltelefonját, és arról érzelmes és erotikus tartalmú üzeneteket küldözgetett a főnöknőjének. {loadposition OTP}

A felperes szerint Barr telefonos konferenciabeszélgetéseken tárgyalta ki az ő lehetséges kirúgását, miután Dora Schriro átvette a feladatköreit. Hayest New Yorkba helyezték át az ICE washingtoni irodájától, ahol egyébként 8500 ember főnöke volt, 2,5 milliárd dolláros költségvetéssel. A férfi ellen 2009-ben hat szabályzatszegési eljárást folytattak le, de ezekben kivétel nélkül tisztázta magát.

Hayes több mint 330 ezer dollár kártérítést követel. Schriro már nem dolgozik a belbiztonsági minisztériumban, biztosként szolgál a New York-i büntetés-végrehajtásánál. Korábban Arizonában dolgozott hasonló területen; ebben az államban akkor Napolitano volt a kormányzó. Barr még mindig a tárcánál van, ő az ICE személyzeti főnöke.

HIRDETÉSKapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X