Magyarországi és erdélyi jelöltre is lehet szavazni az Európai év fája versenyben


-A A+Február 29-ig lehet szavazni az Európai év fája elnevezésű verseny jelöltjeire, Magyaországot a kaposvári Szabadságfa, Romániát a Szeben megyei Ősöreg fenyő - Cibin őrzője képviseli.

A versenyt a közösségi alapú környezetvédelmi és helyi fejlesztési projektek támogatásával foglalkozó, brüsszeli székhelyű Environmental Partnership Association (EPA) hirdette meg.

A kaposvári Berzsenyi Dániel Tagiskola udvarán álló kocsányos tölgyet, a Szabadságfát 1929. április 18-án ültették az 1848-49-es forradalomra és szabadságharcra emlékezve, a csemete az Írott-kőről került Kaposvárra, a gyökereire Kassa, Kolozsvár és Nagyvárad földjét hintették – jegyezték meg.
A fa az évek múltával csodálatos koronát növesztett, s mivel ott él, ahol az iskolai ünnepségeket tartják, több ezer berzsenyis diák életének vált a részévé. 

A versenyt szervező Ökotárs Alapítvány korábban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Szabadságfa tavaly októberben 4431 szavazattal lett a magyarországi Év fája cím birtokosa és jó esélyekkel vesz részt az Európai év fája versenyben is, ahol idén 16 ország fái vetélkednek egymással.

Romániát egy Szeben megyei, mintegy 500 éves közönséges jegenyefenytő képviseli, amely a Cibin-völgyben található. A  legenda szerint élt egy pásztor, akinek volt 10 juha. Egy viharos napon a pásztor egy fenyő lombkoronája alá menekítette a juhokat, és elaludt. Amikor felébredt, a vihar elvonult, de a juhok eltűntek. A pásztor imádkozott, hogy megtalálja az elveszett állatokat. Amikor újra elaludt, és azt álmodta, hogy a fenyő nagyon magas és vastag törzsű lett. Az álma valóra vált. A fiatal juhász felmászott a fenyő tetejére és meglátta a juhokat a réten. Hazatérve elmesélte a falusiaknak ezt a csodát, akik úgy döntöttek, hogy megvédik a fenyőt.

A tizedszer meghirdetett európai megmérettetésben - akárcsak tavaly - két fára szavazhat mindenki. A szavazatok számának alakulását folyamatosan lehet követni, de az utolsó héten a szavazás titkossá válik, az eredményt a március közepén esedékes brüsszeli díjátadón hozzák nyilvánosságra a szervezők.

Magyarország eddig négyszer nyerte el az Európai év fája címet valamely különleges történetű fájával. Tavaly a 135 éves, csavart törzsű pécsi havihegyi mandulafa győzött.

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X