Hibáztatják a Jégvarázs című animációs filmet: tönkretette egy falucska idilljét


-A A+

Napi tízezer látogató, évi húszezer turistabusz fordul meg a 780 lelket számláló idillikus településen, amely a Jégvarázs című animációs Disney-kasszasiker következtében a túlzásba vitt idegenforgalom áldozatává vált. A turisták körében elterjedt, hogy a Hallstatt nevezetű osztrák településről mintázták a Jégvarázs királyságát, Arendellét – tette közzé a The Independent alapján az nlc.hu portál.

Hallstatt egy órányi autóútra fekszik Salzburgtól, és mindössze 780 lakosa van, ám míg 2009-ben egy nap alatt csak száz turista fordult meg ott, tavaly már napi 10 ezer látogatója volt a településnek, egy lakosra számítva hatszor annyi, mint Velencének.

„Hallstatt a kultúrtörténet egy fontos darabja, nem múzeum” – jelentette ki a város polgármestere, hangsúlyozva, hogy legalább harmadával csökkenteni akarják a látogatók évi egymilliós számát, de egyelőre nem tudják, hogyan.

A falu egyébként 1997-ben világörökségi státuszt kapott az UNESCO-tól 7000 éves, a világon a legrégibbnek számító sóbányájának köszönhetően. A falu festői környezetben található, a Salzkammergut lábánál, 16. századi épületekkel és egy lutheránus templommal.

A városkát évente 20 ezer turistabusz özönli el. A helyi lakosok számára egyfelől áldás a sok látogató, mivel jót tesz az üzleteiknek, amelyek így egész évben nyitva tarthatnak. A bevételekből fenn lehet tartani a helyi iskolát és egy koncerttermet, de a túlzott idegenforgalomnak megvan a maga ára: „katasztrófa. Sok látogató komolyan azt hiszi, hogy ez egy szórakoztatópark” – lamentált egy helyi szállodás.

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X