Rejtélyes kór támadta meg a külföldön dolgozó román nőket


-A A+„Olaszország-szindrómának” nevezik az orvosok azt a rejtélyes kórt, amely immár több mint száz külföldön munkát vállaló - jellemzően nő - román állampolgárnál mutattak ki. 

Amint az a Iași megyei Socola Pszichiátriai Intézet szakemberei elmondták az Observatornak, egy súlyos depresszióról van szó, amelynek megnyilvánulási formáival még csak most kezdenek el megismerkedni az orvosok. 

A román nyelvű portál több esetet is ismertetett. Egy neve elhallgatását kérő, Elenaként bemutatott nő kálváriája 3 évvel ezelőtt kezdődött azt követően, hogy elvált férjétől. A lakás és állás nélküli nőt megkörnyékezte két nő azzal, hogy munkát szereznek neki Olaszországban. Itt embertelen körülmények között szállásolták el, majd két hét után 400 eurós „munkaközvetítői díjat” kapcsoltak le róla. Utóbb gondozóként talált magának állást egy idős olasz személy mellett, de honvágya miatt idővel depresszióssá vált. Első hazalátogatása alkalmával annyira megörült szülei viszontlátásának, hogy erős italozásba kezdett és emiatt beutalták a pszichiátriára elvonó kúrára. 

Silvia Dumitrache, az Olaszországban élő román nők egyesületének elnöke szerint Elena és a hozzá hasonlóan kórházba került nők szerencsésnek mondhatják magukat, ugyanis kaptak egy esélyt arra, hogy meggyógyuljanak. Ezzel szemben sok nő számára nem adatik meg ez az esély, náluk rákbetegség alakul ki, vagy öngyilkosságot követnek el.

Az „Olaszország-szindrómával” diagnosztizált személyek száma évről évre nő. Míg 2017-ben 160, 2018-ban pedig 170 esettel szembesültek a Socola orvosai, addig a 2019-es év első felében a beutalt személyek száma már meghaladta a 100-at. Petronela Nechita, a Socola Pszichiátrikai Intézet pszichológusa szerint a rejtélyes kór a szkizofrénia kezdeti szakaszának megnyilvánulásaival, delíriumos rohamokkal és mániás depressziós kirohanásokkal párosul. Egy sikeres kezeléshez jellemzően hat hónapra is szükség van.

Az „Olaszország-szindróma” felkeltette az olasz közvélemény érdeklődését is, az elmúlt időszakban több olasz újságíró is felkereste a Socolában gyógyuló nőket. „Ez a jelenség nagyon sokrétű. Sok történetet meghallgattam, az áldozatok közül nem egy borzasztó körülményekkel szembesült Olaszországban, ahol embertelenül bántak velük” – fogalmazott Marco Balzano olasz író, aki egy készülő könyvéhez gyűjtött anyagot Iasi megyében. Egy társa, Martin Alan Tranquillini szeretné minél pontosabban megrajzolni az Olaszországban dolgozó román nők fantomképét. 

Nem hivatalos statisztikák szerint több mint 5 millió román állampolgár dolgozik külföldön. A legnépesebb román közösség Olaszországban él, ahol hivatalos statisztikák szerint 1,2 millió román állampolgár tartózkodik életvitelszerűen.

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X