Nehezen viselte a romániai börtönéveket a nyíregyházi lövöldöző


-A A+Az Ebihoreanul.ro nagyváradi portál csütörtökön közölt cikke szerint nehezen viselte a romániai börtönéveket az a nagyváradi származású román tüdőgyógyász orvos, akit szeptember elején adtak át a román hatóságok Magyarországnak, hogy ott a három éve elkövetett gyilkosságért és súlyos testi sértésért állítsák bíróság elé.

A sátoraljaújhelyi kórház korábbi tüdőgyógyász orvosának, Da Stamatiunak a 2016. augusztus 31-én szerelemféltésből elkövetett nyíregyházi gyilkosságért és súlyos testi sértésért kell felelnie a magyar bíróságok előtt, miután Romániában letöltötte a fegyvercsempészetért és tiltott fegyverviselésért kirótt három év és négy hónapos büntetését.

A férfit a nyíregyházi tragédia másnapján Kolozsváron tartóztatták le, és megtalálták nála a gyilkosságnál használt fegyvert. Akkor elismerte a nyíregyházi gyilkosságot, és azt vallotta, hogy azért szökött Romániába, mert Magyarország polgárai általában is ellenérzéseket táplálnak a románokkal szemben, és tettével kapcsolatban „kifejezetten ellenséges" közhangulat alakult ki.

Az Ebihoreanul.ro portál összeállítása szerint az orvos nem tudta elfogadni az elmúlt három évben a romániai börtönviszonyokat, állandó harcban állt a többi elítélttel, a börtönőrökkel, és általában a romániai büntetés-végrehajtási rendszerrel. A három év során az orvos perek sorozatát indította a szatmárnémeti, nagyváradi és szamosújvári bíróságokon a börtönök ellen, amelyekben a büntetését töltötte. Ezekben az ellene hozott intézkedéseket vagy a fogva tartási körülményeket kifogásolta. A romániai bíróságok portálján 14 ilyen per szerepel, ezek többségében a bíróság elutasította a panaszt, néhány perben pedig még nem született ítélet. A portál azt is megemlíti, hogy az orvos testvére törvényszéki bíróként dolgozik.

Az orvos a gyanú szerint 2016. augusztus 31-én Nyíregyházán behatolt egy házba, ahol rálőtt egy házaspárra, megölte az asszonyt, a férjét pedig életveszélyesen megsebesítette a gyerekeik szeme láttára.

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X