Vagyont remél egy brit veterán Szaddám Huszein „faráért"


-A A+Vagyont remél Szaddám Huszein néhai iraki diktátor óriásszobrának egy 60 centis darabjáért egy brit veterán, az 53 éves Nigel Ely.

A bagdadi főtéren álló szobrot éppen tíz éve, 2003. április 9-én döntötte le talapzatáról ujjongó embertömeg. Ely - aki ejtőernyősként szolgált 1990-91-ben Kuvaitban, később pedig Irakban magánalkalmazásban szolgált biztonsági őrként - a szobor ledöntése utáni napon megkérte a maradványokat őrző amerikai katonákat, hogy hadd vigyen el egy darabot Huszeinből. Azok megengedték, Ely választása pedig Huszein farára esett: pöröllyel és vésővel kivágott belőle egy 60 centis bronzcsonkot, melyet azután hazavitt Nagy-Britanniába. Idővel olyan céget alapított, amely háborús relikviákból készít műalkotásokat. szaddam

Huszein hátsója is művészivé magasztosult Elynek köszönhetően, a férfi pedig megpróbálta eladni. 2011-ben negyedmillió fontot - 80 millió forintot - kért érte, de ennyiért senkinek se kellett.     

Az értékesítés további problémákba ütközött tavaly, mert az iraki kormány közölte, hogy visszaköveteli Huszein szoborhátsóját azzal érvelve, hogy a fardarab Irak "történelmi és kulturális örökségének része". Ely ezek után az iraki hatóságokkal próbál alkudozni - egyelőre sikertelenül. Közben egy kuvaiti műkincsbecsüs "rendkívül becsesnek" kiáltotta ki a szobortöredéket, azt mondta, hogy akár dollármilliókat is érhet - adta hírül a BBC.

HIRDETÉSKapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X