Javítja az önbizalmat a Facebook


-A A+Egy új tanulmány szerint az internetes közösségi oldalak javíthatják az önbizalmunkat, megerősíthetik bennünk az érzést, hogy jó emberek vagyunk és sokan szeretnek minket.

A Cornell Egyetem kutatói összesen 88 főiskolai hallgató részvételével készítették el felmérésüket, melynek alapján megállapították, hogy a Facebook és a hasonló internetes közösségi oldalak megerősítik a felhasználók önbizalmát, mivel a saját profiljában mindenki a legelőnyösebb oldalát, legértékesebb tulajdonságait és kapcsolatait osztja meg a többiekkel. A kutatók azt is megfigyelték, hogy a kritikai észrevételeket követően a Facebook-felhasználók nem tudatosan, de visszatérnek a profiljukhoz, hogy újra megerősítsék az önbizalmukat, és javítsanak a megtépázott önértékelésükön.Facebook

„Sokan úgy gondolják, hogy a közösségi oldalak használata csupán felesleges időtöltés, melynek számos negatív következménye lehet, azonban kutatásunk során kiderült, hogy pszichológiai szempontból nagyon is pozitív hatása lehet a Facebooknak, és egy viszonylag mély pszichológiai szinten segíti a lelki egyensúly megőrzését" – nyilatkozta Jeff Hancock, a Cornell Egyetem kommunikáció és informatika professzora, a tanulmány társszerzője az egyetem hírlevelében. „A saját profiljukból emberek milliói merítenek erőt és önbizalmat nap mint nap, mivel itt az emberek a legelőnyösebb oldalukat mutatják a külvilágnak. Itt mindenki láthatja, hogy mennyi barátjuk van és mennyien szeretik őket, és ez az érzés lelki megnyugvást és erősítést biztosít" – tette hozzá Hancock professzor.

A Cornell Egyetem kutatásának részleteit a Personality and Social Psychology Bulletin című pszichológiai szaklap legutóbbi kiadásában publikálták.

HIRDETÉSKapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X