Geraint Thomas nyerte a 105. Tour de France kerékpáros versenyt

A Sky 32 esztendős brit kerekese, Geraint Thomas pályafutása első háromhetes viadalán diadalmaskodott. Mögötte összetettben másodikként a holland Tom Dumoulin, míg harmadikként csapattársa, a címvédő, szintén brit Chris Froome zárt.

A 3351 kilométer össztávú Tour pontversenyét a szlovák Peter Sagan, míg hegyi pontversenyét a francia Julian Alaphilippe nyerte. A legjobb fiatal a saját közönsége előtt szereplő Pierre Latour lett, a legjobb csapat díját pedig a Movistar érdemelte ki.

A vasárnapi záróetapon – amelyen szokás szerint már csak „ünnepeltek a versenyzők” – a norvég Alexander Kristoff bizonyult leggyorsabbnak a sprintbefutóban a Champs-Elysées-n, a német John Degenkolbot és a francia Arnaud Demare-t megelőzve.

Eredmények:
21. (utolsó) szakasz, Houilles-Párizs, 116 km:
1. Alexander Kristoff (norvég, UAE Emirates) 2:46:36 óra
2. John Degenkolb (német, Trek-Segafredo) azonos idővel
3. Arnaud Demare (francia, Groupama-FDJ) a. i.
Az összetett végeredménye:
1. Geraint Thomas (brit, Sky) 83:17:13 óra
2. Tom Dumoulin (holland, Sunweb) 1:51 perc hátrány
3. Chris Froome (brit, Sky) 2:24 p h.
4. Primoz Roglic (szlovén, Lotto NL-Jumbo) 3:22 p h.
5. Steven Kruijswijk (holland, Lotto NL-Jumbo) 6:08 p h.
6. Romain Bardet (francia, AG2R) 6:57 p h.

Geraint Thomas tízéves kora körül kezdett el kerékpározni, eleinte azt sem tudta, hogy a biciklisnadrág alá nem kell alsónadrágot venni, és amikor először vállalkozott nagyobb táv megtételére, eltévedt, és olyan fáradtan ért haza, hogy a homlokával nyomta a csengőt.

A hétfői napilapok közül a The Guardian azt írta, új szupersztár született, és a sportolót idézve hozzátette, hogy a vasárnapi győzelem után Thomas éhes a további hasonló sikerekre. 

A The Daily Telegraph Párizs uraként írt a pályakerékpárosként kétszeres olimpiai bajnok walesiről, és felidézte, hogy Thomas a Tour de France miatt vágott bele a sportba. Ő az első walesi, aki megnyerte a 105 éves versenyt, sikerét pedig egyedül a kemény munkának köszönheti, semmi másnak - idézték.  „G. mindig rendes srác volt, most már kiemelkedő is" - írta róla a lapban régi barátja és pályatársa, Mark Cavendish.

A The Times emlékeztette a sportolót, hogy azt ígérte, győzelme esetén egy hónapig tartó bulival fog ünnepelni. A lap szintén felidézte Thomas rögös útját a vasárnapi nagy győzelemig, a brit kerékpársport új szupersztárjaként méltatva őt. Írt arról is, hogy a walesi sportolónak a német Jan Ullrich volt a példaképe. „Három héttel ezelőtt Ullrich még egyike volt annak a négy férfinak a világon, akik olimpiát és Tour de France-t is nyertek. Most már öten vannak." Az újság elébe ment Geraint Thomas győzelmének: "walesi hercegből Franciaország királya" - írta róla már vasárnap.

Nagy volt az ünneplés a kerékpáros egykori középiskolájában is, ennek ellenére nem egyértelmű, hogy a cardiffi Whitchurch Gimnáziumnak ő-e a leghíresebb diákja. Gareth Bale, aki a Real Madriddal négyszer nyerte meg a labdarúgó Bajnokok Ligáját és Sam Warburton világhírű rögbijátékos, a walesi válogatott és a brit csúcsválogatott egykori kapitánya is oda járt, pár évvel a Thomas alatti évfolyamokba.

Kimaradt?