2018-as foci-vb: Kolumbia csoportelső, Japán fair play-pontokkal jutott tovább

Kolumbia végzett az első helyen a H csoportban az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon, miután a 3., utolsó fordulóban csütörtökön 1-0-ra legyőzte Szenegált, amely végül a fair play-pontok összevetésével csúszott a harmadik helyre, s esett ki.

José Pékerman, a kolumbiaiak argentin szövetségi kapitánya 52. FIFA által rendezett mérkőzésén ült a kispadon, ezzel új rekordot állított fel.

Az első 45 percben a szenegáliak futballoztak veszélyesebben, s a Sadio Manéval szemben elkövetett szabálytalanság után a videobíró mentette meg a kolumbiaiakat. A dél-amerikaiaknak egy veszélyes szabadrúgásuk és egy Falcao-fejesük volt, azonban a félidő közepén sérülés miatt elveszítették a legutóbbi vb aranycipősét, James Rodriguezt.

Fordulás után eseménytelenül csordogált a találkozó, főként azt követően, hogy a másik mérkőzésen Lengyelország megszerezte a vezetést, ugyanis így a gól nélküli döntetlen tökéletesen megfelelt mindkét gárda számára. Aztán a 74. percben érkezett a védő Yerri Mina, és sorozatban második meccsén is betalált, "borítva" ezzel a mérkőzést.

Innentől kezdve sürgőssé vált a helyzet a szenegáliaknak, de hiába próbálkoztak, az eredmény nem változott - mint ahogy a másik mérkőzésen sem, így a fair play-pontok alapján az afrikaiak búcsúztak a világbajnokságtól.

Kolumbia-Szenegál 1-0 (0-0)
Szamara, 41 970 néző, v.: Milorad Mazic (szerb)
    gólszerző: Mina (74.)
    sárga lap: Mojica (45.), illetve Niang (51.)
Kolumbia: David Ospina - Santiago Arias, Davinson Sanchez, Yerri Mina, Johan Mojica - Carlos Sanchez, Mateus Uribe (Jefferson Lerma, 83.) - Juan Cuadrado, James Rodriguez (Luis Muriel, 31.), Juan Quintero - Radamel Falcao (Miguel Borja, 89.)
Szenegál: Khadim Ndiaye - Lamine Gassama, Salif Sane, Kalidou Koulibaly, Youssouf Sabaly (Moussa Wague, 74.)  - Ismaila Sarr, Cheikhou Kouyate, Idrissa Gana Gueye, Sadio Mané - Keita Balde (Moussa Konate, 80.), Mbaye Niang (Diafra Sakho, 86.)  

Továbbjutottak a sportszerűtlenül sportszerű japánok

A csapatok lendülete a kezdést követően csupán húsz percig tartott ki, utána leginkább a két tizenhatos között zajlott a gyenge iramú játék, sok eladott labdával és apró szabálytalansággal. A labda ritkán került a kapuk közelébe, az első félidőben a japánoknak több, a lengyeleknek nagyobb lehetőségük adódott. A játékrész egyetlen igazán vb-re emlékeztető pillanataként a 34. percben Grosicki fejesét bravúros vetődéssel hárította Kavasima. A labda részben túljutott ugyan a gólvonalon, de a lengyelek hiába reklamáltak, a játékvezető nem ítélt gólt.

A második félidő a lengyelek részéről egy helyzettel indult, majd góllal folytatódott. Az ázsiai együttes csak meddő mezőnyfölényhez jutott, mert akcióit lassan és kiismerhetően szőtte, így támadásait nem tudta befejezni a fegyelmezetten védekező és veszélyesen kontrázó lengyelekkel szemben. 

Miután a csoport másik mérkőzésén Kolumbia megszerezte a vezetést Szenegál ellen, a volgográdi közönség a hajrában kifütyülte a csapatokat, mert a pályán látványosan nem történt semmi. A japán védők unottan passzolgattak a saját térfelükön, a lengyelek viszont nem akarták átlépni a félpályát. Utóbbiak - két vereség után - megelégedtek az egygólos győzelemmel, a japánok pedig így is továbbjutottak.

    H csoport, 3. forduló:
Lengyelország-Japán 1-0 (0-0)
Volgográd, 42 189 néző, v.: Janny Sikazwe (zambiai)
    gólszerző: Bednarek (59.)
    sárga lap: Makino (66.)
Japán: Kavasima Eidzsi - Szakai Hiroki, Josida Maja, Makino Tomoaki, Nagatomo Juto - Szakai Gotoku, Jamagucsi Hotaru, Sibaszaki Gaku, Uszami Takasi (Inui Takasi, 65.) - Muto Josinori (Haszebe Makoto, 82.), Okazaki Sindzsi (Oszako Juja, 47.)
Lengyelország: Lukasz Fabianski - Bartosz Bereszynski, Kamil Glik, Jan Bednarek, Artur Jedrzejczyk - Jacek Góralski, Grzegorz Krychowiak - Piotr Zielinski (Lukasz Teodorczyk, 79.), Kamil Grosicki, Rafal Kurzawa (Slawomir Peszko, 79.) - Robert Lewandowski

A H-csoport eredményei

  • Szenegál-Lengyelország 2-1 (1-0)
  • Japán-Kolumbia 2-1 (1-1)
  • Kolumbia-Lengyelország 3-0 (1-0)
  • Japán-Szenegál 2-2 (1-1)
  • Kolumbia-Szenegál 1-0 (0-0)
  • Lengyelország-Japán 1-0 (0-0)

A vb-k történetében először rangsoroltak a fair play-pontok két csapat között.

Kapcsolódók

Kimaradt?