banner_JDQaHo29_MASZOL2.jpg
banner_MAAswJYr_MASZOL1.jpg

2018-as foci-vb: lecserélik a labdákat a nyolcaddöntőktől

Június 30-tól, az oroszországi világbajnokság egyenes kieséses szakaszának kezdetétől új labdákat alkalmaz a FIFA a mérkőzéseken.

Az eddig megszokott Telstar elnevezésű labdát a Telstar Mechta váltja fel, amely lényegében ugyanúgy néz ki, mint elődje, csak újításként a piros szín is megjelenik rajta.

A tervezők a rendező ország zászlajának színeiből merítettek inspirációt, s a piros árnyalattal egyben arra utalnak, hogy a csoportmérkőzéseket követően fokozódik a mérkőzésláz a szurkolókban.

A Telstar 18 után a nyolcaddöntőtől, szombattól a kedden bemutatott Telstar Mechtával játszanak majd a csapatok. A Mechta oroszul álmot és ambíciót jelent. 

A Telstar 18 - amelytől az új labda csak színösszetételében üt el - az 1970-es, mexikói világbajnokságon használt Telstar megújított változata, de már modernizált formájú paneleket tartalmaz fekete-fehérben, s ezek egészültek most ki a vöröses színnel. A labdákba chip kerül, mely összeköthető okostelefonnal, így személyre szabott információkat, exkluzív tartalmakat biztosít majd a civil felhasználók számára. A helymeghatározó funkciónak köszönhetően a labdára vonatkozó pontos részletek is lehívhatóak belőle, például annak megállapítására, hogy átjutott-e a gólvonalon.

A Telstar név a televízió és csillag szavak angol megfelelőiből alkotott mozaikszó.

Kimaradt?