Marco Rossi a magyar labdarúgó-válogatott új szakvezetője

Marco Rossi váltja a belga Georges Leekenst a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányi posztján.

A magyar szövetség (MLSZ) keddi közlése szerint az olasz tréner, aki tavaly 24 év után bajnoki címre vezette a Budapest Honvédot, 2020 nyaráig szóló szerződést kötött.

„Az olasz edző többször bizonyította, hogy a csapatépítés, a közösségteremtés szakembere, képes a fiatal, tehetséges játékosok beépítésére, a tapasztaltabb labdarúgók motiválására" - indokolta az MLSZ az 53 éves szakember kinevezését. „Marco Rossi edzői felfogása az MLSZ elnökségének megítélése alapján jól illeszkedik a magyar labdarúgás lehetőségeihez” – tették hozzá.

Az MLSZ hangsúlyozta, továbbra is az a legfontosabb cél, hogy a válogatott kijusson a 2020-as Európa-bajnokságra - amelynek három csoportmérkőzését és egy nyolcaddöntőjét Budapesten rendezik -, emellett leszögezi, az új kapitány feladata változatlanul egy versenyképes csapat kialakítása fiatal játékosok beépítésével. 

Marco Rossi a szeptemberben rajtoló Nemzetek Ligájában mutatkozik majd be a magyarok kispadján, így tétmérkőzéseken kell kialakítania annak a csapatnak a gerincét, amely az MLSZ elvárásai szerint képes lesz a selejtezősorozat végéig a kijutó helyekért harcolni. Szeptember 8-án Finnországba látogat a válogatott, három nappal később pedig - zárt kapuk mögött - a görögöket fogadja a Nemzetek Ligája C osztályában.

Élete egyik legboldogabb napjának nevezte a mait Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott kedden kinevezett új szövetségi kapitánya. „Nehéz kifejeznem, mekkora örömmel tölt el és mennyire büszke vagyok arra, hogy annak a válogatottnak a kispadjára ülhetek le, amelyet egykor Aranycsapatnak neveztek. Büszke vagyok, hogy azt az országot képviselhetem, amely befogadott és jobban megbecsül, mint ahogy azt megérdemlem" - írta a Facebookon az 53 éves olasz szakember, aki kifejtette: a magyar nemzeti együttes a futballtörténelem fontos oldalait írta. Rossi megjegyezte, hálás azért, hogy a magyar szövetség őt választotta a posztra. Megfogalmazása szerint nehéz feladat vár rá, de nagy alázattal és tisztelettel fog hozzálátni. "Senki nem ígérheti, hogy minden meccset megnyerünk. Amit ígérhetek az a profizmus, a szenvedély, a szeretet és a rengeteg munka" - írta Rossi, aki arra is emlékeztetett, hogy fogadalmat tett, ha újra Magyarországon fog dolgozni, akkor megtanul magyarul. Megfogalmazása szerint most nincs más választása.

Rossi az egy évvel ezelőtti bajnoki siker mellett korábban 2013-ban bronzérmet szerzett a kispesti klubbal, idén pedig ezt az eredményt a szlovákiai DAC együttesével is megismételte, amelyet 25 év után vezetett ki az európai kupaporondra.

Az MLSZ Leekens leváltását azzal magyarázta, hogy az általa irányított válogatott a "négy felkészülési mérkőzésen nem volt eredményes, és játékban sem mutatott határozott fejlődést". „Összességében nem volt tapasztalható olyan tartós, biztos előrelépés a csapat teljesítményében, amely alapján kijelenthető lenne, hogy megvan a csapat gerince és játéka a Nemzetek Ligájára. Sem a fiatalítás, sem a játékstílus kialakítása nem haladt az előzetesen elvárt ütemben" - áll az MLSZ állásfoglalásában, amelyből az is kiderül, hogy a belga szakember közös megegyezéssel távozott, továbbá nem tart igényt végkielégítésre.

Leekens négy barátságos mérkőzésen irányította a nemzeti együttest, amely vezetésével nyeretlen maradt: márciusban Kazahsztántól (2-3), majd Skóciától (0-1), júniusban pedig a világbajnoki résztvevő Ausztráliától (1-2) szenvedett vereséget a Groupama Arénában, június 6-án pedig 1-1-et ért el Bresztben Fehéroroszország ellen.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?