Megszorongatták az ausztrálok a franciákat, de így is utóbbiak győztek

A két éve Eb-ezüstérmes francia válogatott 2–1-re nyert az ausztrálok ellen szombaton a labdarúgó-világbajnokság C csoportjában, Kazanyban.

A második félidőben két tizenegyesből esett egy-egy gól négy percen belül, majd Paul Pogba döntötte el a mérkőzést.

Nagy lendülettel kezdett a francia válogatott, pár perc alatt többször eljutott ellenfele kapujáig, akadt védeni valója Ryannek. Negyedóra után némileg kijött a szorításból az ausztrál csapat, de veszélyt csak akkor tudott kialakítani, amikor egy szabadrúgás után Tolisso lábáról a saját kapuja bal alsó sarka felé tartott a labda. Lloris azonban gyorsan reagált, nagyot vetődve mentett. A folytatásban is a franciák irányítottak, az ausztrálok viszont ekkor már jobban szűrték a támadásaikat, amelyek így többnyire a 16-os környékén értek véget.

Griezmann a jobb szélen kezdett, Dembélé a balon, és Mbappé – aki 19 és fél évével a vb-k történetének legfiatalabb francia résztvevője – volt a középcsatár, de a felállás menet közben többször változott, a francia támadók sűrűn váltogatták pozíciójukat. Igaz, ezzel sem tudták nagyon megzavarni az ausztrálokat. Az első félidőben kiegyenlített volt a labdabirtoklás, de többet lőttek kapura a franciák.

Az ausztrálok ugyanakkor szervezetten és keményen játszottak a második félidőben is, így nagy erőbedobásra késztették ellenfelüket. A büntetőkből esett gyors gólváltás után Paul Pogba labdája éppen a gólvonal mögé pattant, ezzel a franciák kerültek másodszor is előnybe. 

A hajrában továbbra is nagy akarással küzdöttek az ausztrálok, de nem voltak elég kombinatívak a támadások szervezésében. Pályára lépett az Mbappéhoz hasonlóan 19 éves, de nála bő két héttel később született Daniel Arzani, az oroszországi világbajnokság legfiatalabb játékosa is – aki múlt szombaton betalált a magyarok elleni felkészülési találkozón –, érdemben azonban nem tudott hozzátenni csapata teljesítményéhez a neki jutott pár percben.

Didier Deschamps, a franciák szakvezetője a FIFA TV-nek adott nyilatkozatában úgy fogalmazott, nem volt egyszerű feladat, de az a fontos, hogy győzelemmel kezdték a tornát.

„Nem mondom, hogy elégséges, amit nyújtottunk, de az ausztrálok nagyon komoly, nehéz feladat elé állítottak minket” – fogalmazott. Kifejtette, a ritmusváltás hiányzott együtteséből. „Nem voltunk eléggé határozottak, és nem voltunk eléggé veszélyesek, ez tény. A támadásépítésünk sem volt megfelelő, nem voltunk eléggé határozottak, többet kellett volna előrefelé játszanunk.”

Leszögezte, ezen a találkozón szenvedtek, kevesebb lehetőségük adódott a reméltnél, ám képesek ennél lényegesen jobb játékra is.

C csoport, 1. forduló:
Franciaország–Ausztrália 2-1 (0-0)
Kazany, Kazany Aréna, 41 300 néző, v.: Andrés Cunha (uruguayi)
gólszerzők: Griezmann (58., 11-esből), Pogba (81.), illetve Jedinak (62., 11-esből)
sárga lap: Tolisso (76.), illetve Leckie (13.), Rishdon (58.), Behich (87.)
Franciaország: Hugo Lloris - Benjamin Pavard, Raphaël Varane, Samuel Umtiti, Lucas Hernandez - Corentin Tolisso (Blaize Matuidi, 78.), N'Golo Kanté, Paul Pogba - Antoine Griezmann (Olivier Giroud, 70.), Kylian Mbappé, Ousmane Dembélé (Nabil Fekir, 70.)
Ausztrália: Mathew Ryan - Josh Risdon, Mark Milligan, Trent Sainsbury, Aziz Behich - Mile Jedinak, Aaron Mooy - Matthew Leckie, Tom Rogic (Jackson Irvine, 72.), Robbie Kruse (Daniel Arzani, 84.) - Andrew Nabbout (Tomi Juric, 64.)      

A csoport állása:

  • 1. Franciaország 1 1 - - 2-1 3 pont
  • 2. Dánia               - - - - 0-0 0
  • 3.   Peru               - - - - 0-0 0
  • 4. Ausztrália       1 - - 1 1-2 0

A csoport további programja:

2. forduló:

  • június 21., csütörtök: Franciaország–Peru, Jekatyerinburg 15.00
  • június 21., csütörtök: Dánia–Ausztrália, Szamara 18.00

3. forduló:

  • június 26., kedd: Dánia–Franciaország, Moszkva (Luzsnyiki Stadion) 17.00
  • június 26., kedd: Ausztrália–Peru, Szocsi 17.00

Kapcsolódók

Kimaradt?