2018-as foci-vb: Irán öngóllal győzte le Marokkót

Irán hosszabbításban esett öngóllal 1-0-ra legyőzte pénteken az Afrika-bajnok Marokkót a B csoport első, szentpétervári mérkőzésén az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon.

Az egész mérkőzésen nagy fölényben futballozó észak-afrikai csapatnak 19 találkozón át tartó veretlenségi sorozata zárult le a mostani kudarccal. A közel-keleti együttesnek ez volt a 13. vb-találkozója, s mindössze második sikerét aratta, legutóbb húsz éve tudott nyerni.

Hatalmas lendülettel kezdte a mérkőzést Marokkó, amely már az első tíz percben két nagy helyzetet hagyott ki. Később sem változott a játék képe, az Afrika-bajnok tulajdonképpen egykapuzott, úgy tűnt, csak az a kérdés, mikor veszi be az irániak kapuját, de ez még néhány méterről sem sikerült a csapat legnagyobb sztárjának, Benatiának, aki ziccerben az előtte álló védőbe lőtt. Hiába játszott nagy mezőnyfölényben Marokkó, a szünetig nem tudta gólra váltani, sőt egy gyors ellentámadásból az ázsiaiaknak is volt lehetőségük.

A folytatásban már meddővé vált a észak-afrikaiak mezőnyfölénye, bár továbbra is ők birtokolták többet a labdát, ugyanakkor már korántsem jelentettek komoly veszélyt az ellenfél kapujára. A második félidőben sok volt az apró szabálytalanság, a játék fizikai elemei kerültek előtérbe, sokat kellett ápolni a futballistákat, emiatt a játékvezető hatperces hosszabbítást jelzett. Ennek a végén teljesen váratlanul egy öngóllal megszerezte a győztes találatot Irán, amely így a vb első meglepetését okozta.

B csoport, 1. forduló:
Irán-Marokkó 1-0 (0-0)
Szentpétervár, 62 548 néző, v.: Cuneyt Cakir (török)
    gólszerző: Buhadduz (95., öngól)
    sárga lap: Sodzsaei (10.), Dzsahanbakhsh (47.), Anszarifard (92.), illetve el-Ahmadi (34.)
Irán: Ali Beiranvand - Ramin Rezaeian, Rouzbeh Chesmi, Morteza Pouraligandzsi - Karim Anszarifard, Omid Ebrahimi (Pedzsman Montazeri, 79.), Ehszan Hadzsszafi, Maszoud Sodzsaei (Mehdi Taremi, 68.) - Alireza Dzsahanbakhsh (Szaman Goddosz, 84.), Szardar Azmoun, Vahid Amiri
Marokkó: Munir el-Kadzsui - Acsraf Hakimi, Mehdi Benatia, Romain Szaissz - M'bark Busszufa, Hakim Zijecs, Karim el-Ahmadi, Amine Harit (Manuel Da Costa, 82.) - Nureddine Amrabat (Szofjan Amrabat, 76.), Ajub el-Kabi (Aziz Buhadduz, 76.), Junesz Belhanda

 A csoport állása:

  • 1. Irán            1  1  -  -  1-0  3 pont
  • 2. Portugália      -  -  -  -  0-0  0
  •    Spanyolország   -  -  -  -  0-0  0
  • 4. Marokkó         1  -  -  1  0-1  0

    A csoport további programja:
    1. forduló:

  • június 15., péntek: Portugália-Spanyolország, Szocsi 21.00

    2. forduló:

  • június 20., szerda: Portugália-Marokkó, Moszkva (Luzsnyiki Stadion) 15.00
  • június 20., szerda: Irán-Spanyolország, Kazany 21.00

    3. forduló:

  • június 25., hétfő: Spanyolország-Marokkó, Kalinyingrád 21.00
  • június 25., hétfő: Irán-Portugália, Szaranszk 21.00

Kapcsolódók

Kimaradt?