Csinta Samu klubigazgató: jövőre már nem a jópofa újonc csapat lesz a Sepsi OSK

Bravúrosan, a hazai labdarúgó bajnokság 9. helyén végezte első élvonalbeli idényét a Sepsi OSK, amely kitűnik az elkötelezett és igazi futballhangulatot teremtő szurkolótábora révén is. A sepsiszentgyörgyi klub igazgatójával, Csinta Samuval az első élvonalbeli idényről, a következő bajnoki szezonra való felkészülésről, a játékoskeret összeállításáról és az éppen zajló infrastrukturális fejlesztésekről beszélgettünk.

Ez az interjú nem sokkal azután készül, hogy a Sepsi OSK vezetősége két évre szerződést hosszabbított Eugen Neagoe edzővel. Ez mit jelent ez a fejlemény a klub számára?

Valóban fontos momentum, hogy Eugen Neagoéval újabb két évre sikerült meghosszabbítani a szerződést, hiszen tevékenységétől nem lehet elvonatkoztatni azt a bravúrt, hogy a Sepsi OSK újonc létére bent maradt az első ligában. A legreményteljesebb elvárásainkat is felülmúlta, hogy 9. helyen zártunk. Olyan futballközegben sikerült bennmaradni, amivel a sepsiszentgyörgyi klubnak még nem volt dolga, mindezt úgy, hogy három fordulóval a bajnokság vége előtt már hátradőlhettünk, és kezdhettük tervezni a következő idényt. Elődjeim és a klub tulajdonosa novemberben jól döntöttek, amikor Eugen Neagoe edzőt idehozták, hiszen vele nem csak szakértelem, fegyelem, következetesség költözött a sepsiszentgyörgyi klub életébe, hanem néhány jó játékos leigazolása is az nevéhez köthető. Ezek együtt járultak hozzá ahhoz, hogy volt jó néhány szép napunk és a szurkolók is ünnepként élhették meg a bajnokság rájátszásának nagy részét.

Az elmúlt egy évben többször hallottam, hogy a klub reményein felül történtek dolgok, így volt ez, amikor a másodosztályból az élvonalba jutott a csapat, és most is, amikor a 9. helyen zárta a bajnokságot. Jövőre is van célkitűzés. Tudtommal az, hogy az első hat csapat közé kerüljön a Sepsi OSK. Most, hogy megvan az edző, hogyan zajlik a célhoz igazított játékoskeret kialakítása?

Elsősorban az edző felelőssége és előjoga a játékosok kiválasztása, nyilván annak figyelembe vételével, hogy anyagilag meddig nyújtózhat. Bár a Sepsi OSK-nál viszonylagos anyagi biztonság van, messze nem versenyezhetünk sok első ligás klubbal. Nálunk nincsenek tízezer euró fölötti játékosfizetések, ezért nem gondolhatunk sztárok idehozatalára, olyan feltételek megteremtésére, amelyekhez egyelőre nincs megfelelő anyagi erőnk. Most 5-6 játékostól megváltunk, és ugyanennyi érkezik a csapathoz. (Szerk. megj.: szerződést bontottak Albert Dalmau, Alejandro Gorrin, Felipe Oliveira, Nick Ross, Benjamin Kuku és Constantin Dima játékosoktól, a szakmai stábból pedig távozik Dumitru Stîngaciu kapusedző.) Június 14-én lesz a gyülekező, akkorra teljesedik ki a játékoskeret. Néhány nap itthoni felkészülés következik, amit június 26-án a bajnok Kolozsvári CFR elleni mérkőzés zár, majd Ausztriába utaznak edzőtáborba, ahol újabb 5-6 mérkőzést játsszanak. Ezt követően egy hét áll majd rendelkezésre, hogy kihegyezzék a formát, hiszen július 21-én kezdődik az új bajnokság. Ami a célkitűzéseket illeti, valóban szeretnénk a felsőházi rájátszásba, tehát az első hatba bekerülni. Ez merész célkitűzés, de bízunk Eugen Neagoe munkájában és vonzerejében, abban, hogy az általa kiválogatott játékosok már egész bajnokság alatt olyan csapattá tudnak összeérni, amely bárkit képes elkapni, és amelyiket nehéz lesz megverni.

Mennyire stabil a Sepsi OSK költségvetése, lehet-e az egész bajnoki szezonra biztosan tervezni?

Költségvetésünket az egész bajnoki idényre szabtuk meg. Nincs a teljes összeg a bankszámlánkon, a nagyobb részére szinte biztosra vehető ígéreteink vannak, de van néhány lyuk, amit a klub marketingmunkája révén kívánunk betömni. Összességében azt mondhatom, hogy kiegyensúlyozott, biztonságos költségvetéssel vág neki a csapat a következő bajnoki idények, ez azonban messze nem elegendő ahhoz, hogy Európa-kupa-szereplésben gondolkodjunk.

Mennyire változott a Román Labdarúgó-szövetség és a többi élvonalbeli klub hozzáállása, mennyire tekintik kívülállónak a Sepsi OSK-t?

A hamvasság korszakán már túl vagyunk, jövőre senki nem fog bennünket jópofa újonc csapatnak tekinteni, viszont presztízsünk is megnőtt. Mondhatni furcsa, sokak számára érthetetlen kivétel vagyunk a román futballmezőnyben, egyrészt mert nem vagyunk hajlandóak semmiféle egyezkedésbe belemenni, másrészt mert hűséges és fegyelmezett szurkolótáborunk van. Sőt nekünk van szurkolótáborunk, mivel a többi csapat többségének unatkozó, tökmagozó nézői vannak. Nagymértékben növelte presztízsünket az a hangulat, amit a szurkolók, a nézők többsége produkál. Itt valóban futballhangulat van, itt nem az ellenfél lejáratása zajlik, hanem hozzáértő közönség szurkol a csapatnak. Elsősorban ezzel nyertük el a romániai futballtársadalom elismerését, és azzal is, hogy fegyelmezett, nehezen verhető, esetenként néhány perc erejéig látványos támadójátékot produkáló csapat vagyunk.

A Sepsi OSK részvételének köszönhetően az első ligás bajnokságban jelentősen megemelkedett az átlag nézőszám a mérkőzéseken, de büntetésekből sem kevés pénz futott be a Román Labdarúgó-szövetség számlájára, hiszen a Sepsi OSK több mérkőzését követően valamilyen bírságot ki kellet róni a többi csapat szurkolói miatt.

Nem hiszem, hogy büntetést generáló eszközként tekintenének ránk a szövetségnél, az viszont biztos: volt néhány alkalom, amikor idegengyűlölő, magyargyűlölő rigmusok hangzottak el. Azt jelentős előre lepésnek tartom, hogy ezeket a megnyilvánulásokat a szövetség szinte automatikusan taksálja, és bünteti azokat a klubokat, ahol ilyenek előfordulnak. Nyilvánvalóan ezek a megnyilvánulások még nem tűntek el teljes mértékben. Nekünk egyetlen feladatunk van ezekben a helyzetben, nem reagálni, nem felvenni ezt a fajta kesztyűt, hanem továbbra is azt a kulturált attitűdöt felvenni, amiért egyrészt megbecsülnek, és nem is kicsit irigyelnek bennünket.

Sepsiszentgyörgyön infrastrukturális beruházások is zajlanak, hiszen a Szemerja negyedi stadionban éppen készül az éjszakai világítás, de egy új futballstadion is épül. 

A sportminisztérium tulajdonában lévő sporttelepen eddig is kénytelen-kelletlen több százezer euró léptékű beruházás zajlott, hiszen ahhoz, hogy ténylegesen hazai pályára álljunk, rengeteg mindent kellett korszerűsíteni. Az újonc számára egyfajta türelmi idő járt, ez a gyepszőnyeg fűtésére és az éjszakai világításra volt érvényes. Már nem vagyunk újoncok, ezért a következő bajnoki idényre szükséges beruházásokat el kell végeznünk. Ha lehet is variánsokat találni a gyepszőnyeg fűtésére, az éjszakai világítást már nem tudjuk kibekkelni, ezért az állam most a Sepsi OSK finanszírozásában kap egy világító berendezést. Nem tagadjuk, tesszük ezt abban a reményben, hogy a stadion hamarosan a város tulajdonába kerül, és akkor jó helyre kerülnek ezek a pénzek is. Ami az új stadion építését illeti, egy magyarországi projekt keretében zajlik és az utánpótlás-nevelés infrastruktúráját kívánja megteremteni. Lesz három edzőpálya - két műfüves és egy természetes gyepes -, és lesz egy központi aréna, amelyen nyilvánvalóan a Sepsi OSK felnőtt csapata játssza majd a mérkőzéseit, de nem csak, hanem különböző korosztályos csapatok is ezen játszanak majd. Egy minden igényt kielégítő sportbázis épül, a legmodernebb technikai felszerelésekkel. Így, ha egyszer oda jutunk, hogy Európa Ligás mérkőzést kellene játszanunk, ez a stadion arra is megfelelő lesz. 7300 férőhelyesre van tervezve az új sepsiszentgyörgyi stadion. Összehasonlításképpen: a mostani stadionba szűk 5000 embert tudunk bezsúfolni, de abban bízunk, hogy a Sepsi OSK további első ligás szereplése Székelyföld és Erdély további sportszurkolóit is megmozgatja. Szeretnénk rövid időn belül a 7300 férőhelyes stadiont is megtölteni.

Milyen fázisban van az új stadion tervezése, mikor kezdődik az építés?

Látványos és mindent kielégítő futballaréna lesz. Napokon belül a teljes tervcsomag elkészül, annál is inkább, mert a városi önkormányzat már megszavazta a terület kereskedelmi célú felhasználásból sportcélú felhasználást. Ez alapján lehet igényelni az urbanisztikai engedélyeket, és két héten belül kiderül, hogy a fővállalkozó mellett milyen alvállalkozókkal dolgozunk. A kivitelezők azt állítják, hogy egy ilyen stadion egy éven belül felépíthető. Ha nyitott szemmel álmodunk, akkor szeretnénk, hogy 2019. június 30-án el tudjuk vágni a szalagot.

A Sepsi OSK klubigazgatói tisztségbe való kinevezésekor azt nyilatkozta, hogy szeretné professzionálisabb szintre emelni a klub működését. Ezt mennyire sikerült megvalósítani, és mennyire érzi magáénak a Sepsi OSK eredményeit?

Magaménak természetesen abból a szempontból mindenféleképpen érzem, hogy az elmúlt három hónap a futball körüli teendők jegyében zajlott. Ha nem lennék eleve ősz, azt mondanám, hogy rengeteg ősz hajszálam kinőtt. Jó volt részt venni és szereplője lenni ennek a bravúrnak. A klub átalakítása és megszilárdítása az általam eredetileg elképzeltekhez képest kisebb mértékben valósult meg. Idejövetelem után nagyon gyorsan leképeztem, hogy a futballcsapat első ligás létének biztosítása a legfontosabb. Ennek érdekében minél nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb körülményeket kell biztosítani, magyarán minél kevesebb frontot kell nyitni. Ettől függetlenül készülünk átalakításokra, akár személyi értelemben is, elsősorban marketingmunkánk szorul megerősítésre. Rengeteg energiánkat elviszi a két pálya megépítése, illetve korszerűsítése. Tele van az élet újabb és újabb kihívásokkal és én állok elébe.

Kapcsolódók

Kimaradt?