Férfi kosár: kikapott az U-BT, a Nagyváradi CSM és a Bukaresti Steaua döntőzhet

Elvesztette a Kolozsvári U-BT azt a lehetőséget, hogy megvédhesse tavaly elhódított bajnoki címét, ugyanis férfi kosárlabda országos bajnokság eldöntőjének ötödik, mindent eldöntő mérkőzésén 72-76-ra kikapott a Bukaresti Steauától, amely így a Nagyváradi CSM-vel csaphat össze a trófeáért.

Szerdán este mintegy 5 ezer néző gyűlt össze a Szamos-parti multifunkcionális csarnokban, hogy győzelembe hajszolja kedvenceit a Bukaresti Steaua CSM ellen, amely a férfi kosárlabda bajnoki elődöntő első két, Kolozsváron elvesztett összecsapása után a fővárosban egyenlíteni tudott. Így a mindent edöntő ötödik mérkőzésre az alapszakaszt megnyerő Kolozsvári U-BT otthonában kerülhetett sor.

A mérkőzés elején a Steaua át tudta menteni az utóbbi mét találkozón felhalmozódott lendületet és önbizalmat, s bár a meccs első kosarát a honosított amerikai Giordan Watson triplája jelentette, 4 perc után a vendégek 11-4-re vezettek. Az U-BT keményen harcolt minden labdáért, de a támadólepattanókből is nagyon rossza százalékkal születtek kosarak. Ellentétben a Steauával, amely a litván Runkauskas és az amerikai Flowers távoli kísérleteivel tovább tudta növelini előnyét (16-23).

A második negyed elején már 10 is volt közte, amikor Mihai Silvășan időt kért és új taktikával küldte pályára csapatát. Az eredmény nem maradt el, hiszen az U-BT egy jó sorozattal 35-38-ra zárkózott fel a nagyszüneig. 

A második félidő elején - ha csak egy pillanatig is - át tudta venni a vezetést az U (39-38), ám a Steaua két újabb triplával visszzaelőzött.

Az újabb közeledésben kulcsszerepe volt Kuti Nándornak, aki egy triplával és egy betöréssel szerezte meg első pontjait a találkozón és 50-46-os hazai vezetésnél tombolt a hazai közönség. Ugyancsak az U-BT fiatal sepsiszentgyörgyi játékosa volt a főszereplője annak a jelenetnek is, amely nagymértékben meghatározta a mérkőzés további alakulását: egy bukaresti ellentámadásnál Kuti megfosztotta a labdától ellenfelét, s teljesen kiborult attól, hogy a játékvezetők faultot láttak. Reklamálásért újabb személyi hibát kapott, el kellett hagynia a pályát, a bukarestiek pedig három büntetőt és egy újabb támadást kaptak ajándékba.

Az utolsó negyed 55-54-es hazai vezetésről indult, viszont Flowers és Runkauskas távoli dobásaira nem talált ellenszert a kolozsvári kispad, így a vendégek 5 pontos előnnyel vághattak neki az utolsó 5 percnek (58-63). Miha Lapornik lehetetlen pozícióból, kiszorítva félhorog-triplája ismét felcsillantotta a kolozsvári reményeket, majd egy újabb triplájával az egyenlítés is meglett. Watson passzát Barro váltotta kosárra és egy perccel a vége előtt az U állt nyerésre (70-69).

Lapornik újabb kosara után Taylor keze nem remegett meg a büntetővonalról, majd a győztes és a továbbjutás kérdését Marius Runkauskas több mint 7 méterről elsüllyesztett triplája döntötte el. 

A három győzelemig tartó bajnoki döntőben a Nagyváradi CSM lesz a Bukaresti Steaua ellenfele, a Kőrös-partiak jobb alapszakaszbeli pozíciójuknak köszönhetően pályaelőnnyel indulnak. A kisdöntőben a Kolozsvári U-BT ősi riválisával, a Nagyszebeni CSU-val csap össze a bronzéremért.

Férfi kosárlabda
elődöntő
Kolozsvári U-BT–Bukaresti Steaua CSM Eximbank 72-76

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?