BL: a Juve simán, a PSG unottan lett negyeddöntős

A Real Madrid és a Borussia Dortmund után szerdán a PSG és a Juventus Torino is bejutott a Bajnokok Ligája negyeddöntőjébe, miután két nem túl eseménydús mérkőzésen legyőzték az FC Valencia és a Celtic Glasgow csapatát.psg

Páizsban a Valencia kezdett veszélyesebben. Ez elsősorban szögletekben, illetve egy Jonas-kiugrásban mutatkozott meg. A Valencia támadója elől Christophe Jallet mentett, még mielőtt lőni tudott volna. 

Az első hazai lehetőség az első meccsen a PSG egyik legjobbjának bizonyuló Lucas Moura előtt adódott, aki remek labdaátvétel után került helyzetbe a jobb szélen, de lövése méterekkel a hosszú sarok mellett suhant el.

Ennek ellenére továbbra is a spanyolok játéka tűnt gólveszélyesebbnek. Ennek adta jelét Soldado, aki a Jonastól kapott labdával került lövőhelyzetbe Thiago Silva mellett, de 14 méterről leadott lapos kísérletét könnyedén védte Salvatore Sirigu. Ez volt az első igazán nagy helyzet a meccsen, Soldado csak magát hibáztathatja, amiért nem szerezte meg a vezetést a Valencia. 

A 27. percben kényszerű cserét hajtott végre a PSG: a jelek szerint megsérülő Jallet helyére a holland válogatott Gregory van der Wiel állt be.

Félóra elteltével meglehetősen kényelmes iramban csordogált a mérkőzés, egyik csapat támadói sem igazán villogtak. A vendégek ugyan továbbra is kicsivel agilisebbnek tűntek, de a kapu előtt általában vagy kifogyott az ötlet a játékukból, vagy elkapkodták a támadásbefejezéseket, és ezért nem alakult ki helyzet.

A szünet előtt a Valencia még egy távoli Jonas-lövéssel (Sirigu védett), majd egy, kis híján kapura csavarodó Costa szöglettel veszélyeztetett. A másik oldalon ugyanez, mármint a veszélyeztetés nem sikerül Alexnek, aki 33 méterről a sorfalba lőtt egy szabadrúgást, majd egy ennél is rosszabb szöglet után vége is lett az első félidőnek.

Az 55. percben végre történt valami! Costa szerzett labdát a hazai tizenhatos előterében, Jonas pedig jó 20 méterről nagy gólt ragasztott a kapu jobb oldalába! 0–1

Ez a találat felpörgetheti egy kicsit a meccset, hiszen ha újabb gólt szerez, már a Valencia állna továbbjutásra.

Igen ám, de nem a Valencia tudott újabb gólt szerezni, hanem a 66. percben egyenlített a PSG!

Daniel Parejo labdavesztéséből a nem sokkal korábban csereként beálló Kevin Gameiro mutatott be egy szólót, majd a tizenhatost elérve Lavezzihez pattant a labda. Az argentin lövését elsőre még hárította Vicente Guaita, de a kipattanóból már eredményes volt a párizsiak támadója. 1–1lavezzi

A gól után a Valencia próbált letámadni, míg a hazaiak már egyértelműen kontrákra rendezkedtek be. A vendégek hiába próbáltak támadni és harcolták ki egymás után a szögleteket, nagyon sok apró hiba csúszott a játékukba, ami miatt nem alakulhattak ki helyzetek.

A hajrá olyan volt, mint a meccs egésze, unalmas. Az eredmény már nem változott, az 1–1-es döntetlen pedig azt jelenti, hogy a PSG 3–2-es összesítéssel bejutott a BL legjobb nyolc csapata közé.

A Juve visszafogott játékkal is simán nyert

A Juventus az idegenbeli 3–0-ás győzelem után hazai pályán is simán nyert a vérszegény Celtic ellen a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének visszavágóján. Matri gólja után lényegében kilátástalan helyzetbe került a skót csapat, amely szimpatikusan küzdött ugyan, de meg sem tudta szorítani a „zebrákat”. A Juventus két győzelemmel jutott a legjobb nyolc közé.

Szakadó esőben kezdődött meg a találkozó, amelyen az első öt percben egyik kapu előtt sem alakult ki veszély.

Az olaszok nagyon kényelmesen játszanak, elvégre nekik nem sürgős, hiszen háromgólos előnyben vannak. Ez egyébként a Juventus Stadion lelátóin nem látszik, ugyanis alig akadnak üres székek a torinói csapat otthonában.

A 19. percben Buffon húzott le egy bal oldali beadást. Ennél sokkal érdekesebb, hogy ezt követően alaposan kiosztotta csapattársait, amiért azok teljesen átadják a területet a a skótoknak, akik a tőlük távol álló passzjáték helyett beívelésekkel, átlövésekkel próbálkoznak, eddig sikertelenül.

A 24. percben először közelítette meg a skótok kapuját a Juventus, és egyből gólt szerzett. Fabio Quagliarella tizenegy méterről leadott lövését még hárította Fraser Forster, a kipattanót azonban Alessandro Matri öt méterről a fekvő kapus mellett a kapuba vágta, 1–0. Ha még nem dőlt volna el a továbbjutás, akkor most igen, összesítésben 4–0 a Juvénak.matri

Az olaszok játéka mit sem változott: kontrákra játszanak – egy ízben Vidal révén lehetőségük is volt a második gól megszerzésére –, a Celtic pedig birtokolja a labdát, keresi a réseket a torinói védelmen, több-kevesebb, inkább kevesebb sikerrel.

Szépen, lassan csordogál a mérkőzés. A Juventus percről percre közelebb kerül a negyeddöntőhöz. A Celtic játéka változatlan, a különbség annyi, hogy a szélről, főképp a bal oldalról érkező beadások most már veszélyesebbnek bizonyulnak.

A játékvezető egy perc hosszabbítás után lefújta az első félidőt. A Juventus csak annyit ad ki magából, amennyit ilyen helyzetben szükséges, ám kontratámadásai még így is sokkal több veszélyt rejtenek magukban, mint a Celtic próbálkozásai.

A második félidő elején a Juventus magasabb sebességi fokozatba kapcsolt, ennek következtében pedig a Celtic korántsem tudja annyira birtokolni a labdát és irányítani a játékot, mint az első játékrészben. A Celtic szurkolóinak hangos buzdítása ennek ellenére nem marad el, a skót szimpatizánsok kitartóan biztatják kedvenceiket.

A 65. percben növelte előnyét a Juventus. Egy végletekig kijátszott akció végén Arturo Vidal passzolt a nála is jobb helyzetben lévő Quagliarellához, aki öt méterről az üres kapuba passzolta a labdát, 2–0.juve2

Gianluigi Buffon egyébiránt a 32. BL-mérkőzését játssza Torinóban. Del Piero 43 meccses rekordja  egyelőre távolinak tűnik.

A Celtic szurkolói még bízhatnak a becsületgólban: a skót csapat eddig kilenc gólt szerzett a Bajnokok Ligája 2012–2013-as szezonjában, ebből hármat az utolsó tizenöt percben. Jorgosz Szamarasz tehetett volna róla, hogy meglegyen a negyedik, ám ígéretes helyzetből csúnyán mellé durrantott.

A Juventus – amely zsinórban ötödik BL-meccsén nem kapott gólt – annak ellenére is teljesen megérdemelten nyerte meg a mérkőzést, és jutott tovább a párharcból 5–0-s összesítéssel, hogy finoman fogalmazva sem játszott teljesítőképessége csúcsán.

Kimaradt?