Egyre több műjégpályát építenek Székelyföldön

A magyar állam által támogatott Székelyföldi Jégkorong Akadémia működésének második idénye után egyre több a műjégpálya Székelyföldön – jelentette ki pénteki csíkszeredai sajtótájékoztatóján Tánczos Barna, az akadémiát működtető Mens Sana Alapítvány elnöke.

Amint Tánczos Barna, a Román Jégkorongszövetség korábbi elnöke elmondta: Székelyföldön 150 kilométeres körzetben hamarosan nyolc műjégpályán lehet jeges sportokat űzni, és további egy pálya építése van folyamatban. A korábban épített csíkszeredai, gyergyószentmiklósi és csíkkarcfalvi műjégpálya mellett Kézdivásárhelyen és Sepsiszentgyörgyön adtak át a közelmúltban ilyen létesítményeket, Csíkszeredában és Gyergyószentmiklóson sátortetős műjégpálya egészítette ki a meglévő infrastruktúrát. Utóbbit két hét múlva üzemelik be, hogy az idő alatt is folyhasson a felkészülés a városban, míg a régi jégpályát felújítás miatt bezárják. Őszig elkészül a székelyudvarhelyi sátortetős létesítmény, és egy marosvásárhelyi pálya építésének az előkészítése is folyamatban van. A pályák némelyikének megépítését a magyar állam, másokét a román állam vagy az érintett helyi önkormányzat támogatta.

Tánczos beszámolója szerint folyamatban van a csíkkarcfalvi metodikai és egészségügyi központ felépítése is, és a felcsíki településre kollégium építését is tervezik azon gyerekek számára, akik más vidékekről érkeznek ide hokizni tanulni.

Tánczos Barna hangsúlyozta, a korcsolyázási, jégkorongozási lehetőségek megteremtése mellett nagy hangsúlyt fektettek a gyerekek toborzására és az edzők felkészítésére is. Minden központban folyik korcsolyaoktatás, a térség iskoláiban pedig a program részévé tették a heti egy korcsolyaórát. Az intézkedések következtében ma mintegy 5000 székelyföldi gyermek vesz részt a felkészítő programokban. Az U10-es korosztályban pedig sikerült megkétszerezni a jégkorongozó gyermekek számát.

Nagy Attila, a Székelyföldi Jégkorong Akadémia igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, a következő idénytől a Magyar Jégkorong Szövetséggel (MJSZ) együttműködve belső minősítési rendszert alakítanak ki az edzők számára, és a megszerzett minősítéseknek megfelelően alakítják a szakemberek bérezését.

Az igazgató elmondta: az alapítvánnyal szerződéses viszonyban lévő gyerekek számára csaknem ingyenes felkészítést ajánlanak. A gyerekeknek viszont vállalniuk kell, hogy otthon fognak jégkorongozni.

2016 májusában Soltész Miklós államtitkár jelentette be, hogy a magyar kormány több év alatt 1,5 milliárd forinttal támogatja a megalakuló Székelyföldi Jégkorong Akadémiát. A támogatás egy részét beruházásokra, másik részét pedig szakmai programokra szánják.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?