Fed Kupa: a világelitbe jutásért csap össze Románia és Svájc

„Nem lesz könnyű dolgunk a saját közönsége előtt játszó Románia ellen, főleg, hogy a csapatuk tagja a jelenlegi világelső is” – fogalmazott szerdán délelőtt Kolozsváron Martina Hingis, a svájci női tenisz Fed Kupa csapat edzője.

A tavaly visszavonult volt világelső leszögezte, győzni jöttek a Szamos-parti városba.

„Mindkét csapatnak jó eredményei vannak salakon, győzzön a legjobb” – tette hozzá Hingis. Heinz Guenthardt, az alpesi ország szövetségi kapitánya elmondta, szeretnék ellenőrizni a párharcot, céljuk a három győzelem, amivel bebiztosítanák azt, hogy jövőben is a Fed Kupa világcsoportjában szerepelhetnek.

A svájci válogatott a következő felállásban érkezett Kolozsvárra: Bacsinszky Tímea (46 WTA), Viktorija Golubic (115 WTA.), Jil Teichmann (135 WTA) és Patty Schnyder (149 WTA). Ez utóbbi számít a vendégcsapat „titkos fegyverének”, a 39 éves teniszező hét éves szünet után tér vissza országa Fed Kupa válogatottjában. Visszahívására azért lehetett szükség mert sérülés miatt nem jöhetett el Kolozsvárra Belinda Bencic.

A román szövetségi kapitánynak, Florin Segărceanunak nincsenek ilyen gondjai. Neki inkább amiatt fájhat a feje, hogy kit hagyjon ki csapatából, ugyanis a hazai válogatott minden tagja jobb helyezést foglal el, mint a legjobban jegyzett svájci.  A román csapat első számú játékosa természetesen a világelső Simona Halep lesz, viszont a második egyéni játékosi helyért hárman is versenyben vannak: Sorana Cîrstea (34 WTA), Irina Begu (38 WTA) és Mihaela Buzărnescu (40 WTA).

A Románia-Svájc találkozót szombaton és vasárnap rendezik meg a 9 ezer férőhelyes Szamos-parti multifunkcionális csarnokban. Szombaton két egyéni összecsapást rendeznek, vasárnap a párossal kezdik, majd - amennyiben szükséges - további két egyéni mérkőzést játszanak. A párharc valamelyik fél 3 győzelménél dől el. A mérkőzések sorrendjét pénteken délben sorsolják ki. 

A román lányok ugyancsak Kolozsváron győzték le február 10-11-én Kanadát 3-1-re és ezzel biztosították be helyüket a világcsoportba play-offjára. Ezzel szemben Svájc ugyancsak 3-1-re vesztette el párharcát Csehországgal szemben a világcsoport első körében és kényszerült osztályzót játszani. Eddig hatszor találkozott a két csapat, a mérleg 3-3.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?