Sepsiszentgyörgy polgármestere elégedetlen a magyargyalázásért kiszabott büntetéssel

A hazai stadionokban tapasztalható gyűlöletkeltés elleni szigorúbb fellépést szorgalmaz Sepsiszentgyörgy polgármestere. Antal Árpád  érdeklődésünkre elmondta: a Sepsi OSK klub vezetőségével ellentétben, ő nincs megelégedve a Román Labdarúgó Szövetség (FRF) által a Juventus Bukarest egyesületre, a bukaresti csapat sportigazgatójára és a voluntari stadion bemondójára kiszabott összesen 19 000 lejes büntetéssel.  

„Ilyen esetekben drasztikusabban kellene fellépni, a pontlevonás is indokolt lett volna” –  fejtette ki Antal Árpád, aki szerint ha azt akarjuk, hogy a sport a sportról szóljon és ne a gyűlöletkeltésről, akkor a labdarugó szövetségnek drasztikusabban kellett volna fellépnie. A sepsiszentgyörgyi elöljáró emlékeztetett, hogy voltak tárgyalások Bukarestben a labdarúgó szövetség képviselőivel, akik azt ígérték, hogy idén júniusra kidolgoznak egy szigorúbb szabályzat csomagot, amely által határozottabban tudnak fellépni a gyűlöletkeltéssel szemben. A nyugati országokban is szigorúbbak a szabályok, nem szabadna megúszni egy ilyen esetet összesen 19 ezer lejes büntetéssel.

Antal Árpád emlékeztetett, hogy a Sepsi OSK múlt hónapi, első valóban hazai mérkőzés végén, a vendég voluntari-i csapat edzője azt nyilatkozta, hogy a sepsiszentgyörgyihez hasonló hangulat kellene legyen minden romániai stadionban. Ez azt igazolja, hogy a sepsiszentgyörgyi szurkolók helytállásával és viselkedésével nincs gond.

Mint arról beszámoltunk a Sepsi OSK az alsóházi rájátszás negyedik fordulójában volt a Bukaresti Juventus vendége. A csapatok bemelegítésének idején a voluntari-i stadion hangszóróiból egy célzottan magyarellenes, uszító, vulgáris szövegű román dalparódia szólalt meg. Ezt követően a Román Labdarúgó Szövetség fegyelmi bizottsága a A Juventus Bukarest egyesületet 10 ezer lejre, a csapat sportigazgatóját, Paul Terteleacot 6 500 lejre, a voluntari-i stadion bemondóját, Gheorghe Mihailt pedig 2 500 lejre bűntette.

A Sepsi OSK vezetősége üdvözölte és méltányosnak tartotta a Román Labdarúgó Szövetség döntését. „A sepsiszentgyörgyi fociklub a román labdarúgásban zajló rendteremtésre irányuló erőteljes intézkedésnek ítéli a szövetség döntését, és ezzel megnyugtató módon lezártnak tekinti az ügyet”, írta állásfoglalásában a Sepsi OSK. Csinta Samu klub elnöke hozzátette: megérti, hogy a labdarugó szövetség nem akarta ellehetetleníteni egy nagyobb összegű bírsággal a bukaresti klubot, és pontlevonással sem akart beavatkozni a román élvonal végjátékába. Az RMDSZ összes székelyföldi képviselője és szenátora szerdán közös levélben fordult Anghel Iordanescuhoz, a román labdarúgó-válogatott volt szövetségi kapitányához és arra kérték a köztiszteletben álló sportembert, hogy határolódjon el mindattól, ami a nevét viselő bukaresti stadionban a mérkőzés előtt történt.

Kapcsolódók

Kimaradt?