2018-as foci-vb: ők vezetnek majd az oroszországi tornán

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) kijelölte a nyári oroszországi világbajnokság játékvezetői keretét.

Eddig még nem fordult elő, hogy két egymást követő világbajnokságon senki se képviselje a magyar játékvezetőket.

A FIFA összesen 36 játékvezetőt és 63 asszisztenst választott ki, akik 46 különböző nemzetet képviselnek. Ami meglepő lehet, a 46 között nincs angol: bár a 2016-os Európa-bajnokság döntőjét vezető Mark Clattenburgott volt a bő keretben, tavaly úgy döntött, hogy távozik Európából és Szaúd-Arábia felé veszi az irányt. Az angol szövetség kérvényezte a FIFA-tól, hogy mást nevezhessen Clattenburg helyett, de a nemzetközi szövetség ezt megtagadta, így 1938 után ismét előfordul, hogy angol bíró nélkül rendeznek világbajnokságot.

Ami az európai játékvezetőket illeti, lesz német, török, holland, lengyel, spanyol, szerb, olasz, szlovén és francia bírói csapat is. Az oroszországi torna nem marad hazai játékvezető nélkül sem, szerepet kap ugyanis a 38 esztendős Szergej Karaszjov.

A világbajnokságot június 14. és július 15. között rendezik 11 orosz város 12 stadionjában. Mint ismert, a sportág szabályalkotó testülete (IFAB) egyhangúlag igent mondott a videobíró-technológia (VAR) alkalmazására, amely első alkalommal segíti nagy tornán a játékvezetők munkáját.

Kimaradt?