Áll a bál az aradi futballcsapatnál


-A A+

Az aradi törzsszurkolók úgy érzik, a vezetőség elárulta őket Ionuț Popa szakvezető kinevezésével.

Péntek óta – a havazás miatt elrendelt bajnoki szünet ellenére – nincs nyugalom az UTA háza táján. A nagy múltú aradi futballklub vezetősége akkor jelentette be a honlapon megjelent szűkszavú közleményben, hogy munkát kínált az élvonalbeli Temesvári ACS Poli kispadjáról a pár nappal korábban elküldött Ionuț Popának. A 64 éves aradi illetőségű szakvezetőt technikai igazgatónak alkalmazták három hónapra, és feladata a csapat benntartása a másodosztályú bajnokságban (a piros-fehérek jelenleg a 12. helyen állnak 25 ponttal, 3 pontra a kiesést jelentő legközelebbi helytől).

A törzszurkolók egyesülete – amely a mostani vezetőséggel közösen gyakorlatilag az alapoktól épített újjá 2014-ben az akkor megszűnésre ítélt hatszoros román bajnokcsapatot – azonban felháborodásának adott döntés miatt.

Egyrészt azt hozta ki a „galeri” hangadóit a sodrukból, hogy az UTA menedzsmentje  a megkérdezésük nélkül szerződtette Popát, holott a csapat vezetői mindig is azt hangoztatták, hogy a piros-fehér egyletet érintő kérdésekben a városi elöljáróságnak, az aradi közösségnek és a szurkolóknak mindig mindenről tudnia kell. Másrészt a szakvezető személyét nem fogadják el, felróva Popának, hogy az utóbbi években – az ősi rivális Poli edzőjeként – többször is lekezelően, sértőn, sőt becsmérlőn beszélt az UTÁ-ról (a szabadszájúságáról ismert trénertől amúgy nem meglepő, hogy kertelés nélkül véleményt mond másokról), és persze azt sem felejtik el neki, hogy az élvonalba jutásért rendezett nyári osztályozón az ő dirigálásával verte meg a Poli mindkétszer az aradiakat (az első meccsen Popa ráadásul alpári hangnemben beszélt a piros-fehérek akkor tréneréről, Laurențiu Roșuról).

A szurkolók a közleményükben úgy fogalmaztak, hogy a klubvezetők elárulták az UTA szellemiségét, és kilátásba helyezték, hogy bojkottálni fogják a csapat meccseit, azaz távol maradnak a találkozóktól.

"Egyszer egyik csapat az ellenség, máskor a másik"

Popa kezdetben értetlenül ált a támadások kereszttüzében, az egyik helyi televízió sportműsorában azt mondta, hogy „ilyen a profi edzői élet, egyszer egyik csapat az ellenség, máskor a másik”, és emlékeztette a közvéleményt, hogy a 2000-es évek elején épp az UTA edzőjeként ért el sikereket, egész az élvonalig juttatva a csapatot. A sportarad.ro internetes lapnak azonban kedden már úgy nyilatkozott, hogy bocsánatot kér, ha valaha is megbántott valakit, és arra kérte a drukkereket, hogy ha nem is miatta, de a csapat érdekében bátorítsák a fiúkat, akikre mostanság igazán ráfér a biztatás. Még nem tudni, hogy a szurkolók elfogadják-e a baráti jobbot.

Az UTA vezetősége – élén a csapat újjáépítésében elévülhetetlen érdemeket szerzett projektvezető Mészár Sándorral – nem reagált erre az összetűzésre.

A négy éve a 4. ligából indult UTA az elmúlt két szezonban az élvonalba jutásért játszott osztályozót, de mindkétszer alulmaradt. A nyári „nagy bevásárlás” nem vált be, a sok idegenlégióssal teletűzdelt csapat fele olyan jól sem szerepelt, amikor a saját nevelésű és a városhoz kötődő futballisták húzták magukra a mezt. A téli szünetben „fapados” gazdálkodásra rendezkedtek be, elküldték a külföldieket, és saját fiataljaikkal vágtak neki a 2. Liga folytatásának.

Az UTA a mostani pontvadászatban több edzőt is elfogyasztott: az első hat forduló után megvált Adrian Mihalceától, a megkeresett Liviu Ciubotariu előbb igent mondott, majd sms-ben visszakozott, végül Adrian Falubot alkalmazták, aki meg két meccs után lelépett, úgyhogy a korábbi pályaedzőt, Cristian Todeát avanzsálták trénerré, aki azóta is vezeti csapatot. A múlt szombati tavaszi rajt (hazai pályán 3–1-es vereség Clinceni-től) azonban arra késztette a vezetőséget, hogy egy tapasztaltabb szakembert ültessenek a kispadra. Valószínű, hogy papíron Todea marad a vezetőedző, de a tényleges irányító a technikai igazgató Popa lesz.

Mivel a télies viszonyok miatt a hétvégi bajnoki fordulót elhalasztották, az UTA legközelebb március 10-én, vasárnap lép pályára. Az aradiak Világoson fogadják majd a második helyezett nagyszebeni AFC Hermannstadtot a délben kezdődő meccset a DigiSport közvetíti.

HIRDETÉSKapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X