Férfi kosár vb-sel.: az olaszok kiverték a kosárlabdát Kutiék fejéből

Tetemes zakót osztott ki Olaszország a román férfi kosárlabda-válogatottnak Kolozsváron hétfőn este a 2019-es kínai világbajnokság D-jelű selejtezőcsoportjában.

Amedeo Della Valle és Christian Burns vezérletével vett villámrajtot Olaszország a férfi kosárlabda világbajnoki selejtezők D-csoportjának negyedik, Románia elleni mérkőzésén.

A Kolozsvár multifunkcionális csarnokában mintegy 4000 néző előtt lejátszott találkozón a Hollandiát és Horvátországot magába foglaló kvartett első két helyezettje lépett ugyan pályára, viszont az már a mérkőzés elején nyilvánvalóvá vált mindenki számára, hogy a taljánok más súlycsoportban játszanak.

Zare Markovski, a trikolórok macedón szövetségi kapitánya 5 perccel a kezdés után 4-14-es állásnál kért először időt, de a játék képe a fejmosás után sem változott. Három perccel a negyed vége előtt 6-23-at mutatott az eredményjelző tábla, óriási zakó volt kilátásba helyezve Kuti Nándiéknak. A Kolozsvári U-BT játékosa a román válogatott valódi vezéregyéniségévé nőtte ki magát, egy sikertelen védekekezés után, amikor társai magára hagyták 3 olasszal, megengedte magának, hogy hangosan kiossza csapattársait. A negyed 12-35-ös állásnál ért véget.

A második negyed egy 5-0-s olasz runnal vette kezdetét, majd a románoknak sikerül lerontaniuk az olaszok játékát a saját szintjükre: a 17. percben 14-40-et mutatott az eredményjelző, ami azt jelentette, hogy 7 perc alatt 2-5-ös részeredményt produkáltak a felek.

A szünet előtt beakadt két Mandache tripla jelentősen javított a csarnok hangulatán, de az utolsó szó Della Vallejé volt, aki a dudaszó előtti zsákolással 25-47-nél rögzítette az állást.

A szünetben kézhez kapott statisztika beszédesebb adatai: míg a románok 8/28-as mutatóval (28 kisérletből 8 sikeres) dobtak a mezőnyből, addig a vendégeknél ez 18-39 volt. A triplák tekintetében sem volt fényesebb a helyzet: itt 2/11, ott 7/12. Emellett az olaszok kétszer annyi lepattanót is szedtek (15-29).

Az első félidőhöz hasonlóan kezdődött a második játékrész is, 4 perc után 3-11-es rohammal vették el az olaszok a házigazdák játékkedvét (28-58).

A román válogatott egyszerűen nem tudta felvenni azt a ritmust, amit az olaszok diktáltak, gondok elsősorban a dobások pontosságával adódtak, míg a vendégek 66%-os pontossággal, addig a hazaiak csak 17 %-os hatékonysággal dobták a triplákat. A harmadik negyedet 11-29-re nyerték a vendégek, 30 perc után  40 pontosra nőtt a különbség (36-76).

A hátramaradt 10 perc szenvedés volt mindkét csapat számára, az románok tehetetlenségük miatt, az olaszok pedig a minőségi ellenfél hiánya miatt várták a játékidő leteltét.

A vége 50-101 lett. Olaszország ezzel 4/4-es mutatóval vezeti a D-csoportot, Románia pedig 2/2-re rontotta statisztikáját.

Az Európai zónában 8 darab 4 csapatos csoportot alkottak, amelyekben a csapatok oda-visszavágó alapon játszanak egymással. Minden csoport utolsó helyezettje kiesik, az első három pedig továbbjut a selejtező következő körébe, ahová magukkal viszik a továbbjutók ellen szerzett pontokat. A csoportokból továbbjutó három-három válogatott egy másik kvartett továbbjutóival kerül össze egy hatos csoportba. Minden válogatott az új ellenfelekkel oda-visszavágó alapon megmérkőzik. A négy darab hatos csoport első három-három válogatottja kvalifikálja magát a világbajnokságra.

A D-csoport másik összecsapásán az eddig nyeretlen Horvátország megtörte a jeget és 82-78-ra legyőzte Hollandiát.

A D-csoport táblázata
1. Olaszország 8 pont
2. Románia 6 pont
3. Hollandia 5 pont
4. Horvátország 5 pont

 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?