Vizes vb: a Benedek-csapat összekerült a szerbekkel - sorsolás

 

A magyar férfi vízilabda-válogatott egy csoportba került Szerbiával a július 22. és augusztus 3. között rendezendő 15. vizes vb-n. Benedek Tibor együttese még Ausztráliával és Kínával találkozik a csoportkörben. Női csapatunk az olaszokat kapta a brazilok és a kazahok mellett.

A férfiaknál az első kalapból a tavalyi londoni olimpia első négy helyezettje várta a sorsolást, vagyis biztos volt, hogy a brit fővárosban ötödikként végző magyar csapat egyet megkap a Horvátország, Olaszország, Szerbia, Montenegró kvartett tagjai közül. Ugyanakkor a Benedek Tibor irányította gárda nem kerülhetett össze a barcelonai csúcstalálkozó alapszakaszában a szintén a második kalapba tett spanyol, kanadai és német válogatott egyikével sem.

vizilabda

A spanyol TVE televízió barcelonai stúdiójában tartott sorsoláson végül eldőlt, hogy a mieink a szerbekkel találkoznak a C-csoportban. A nagy rivális mellett, amelytől emlékezetes meccsen, hosszabbításban kapott ki a magyar válogatott a legutóbbi vb elődöntőjében, Ausztrália és Kína került még a négyesbe. Az A-csoportban összekerült a házigazda Spanyolország és Montenegró.

„Egyértelmű volt, hogy jut egy nagyon erős csapat a csoportunkba, és a szerbeket kaptuk – reagált a válogatott honlapján (www.vlv.huBenedek Tibor, a férfiak szövetségi kapitánya, akinek véleménye szerint minden meccsnek jelentősége lesz, hiszen már a nyolcaddöntőtől kieséses a rendszer. – Nehéz a csoport, de nem tudnék se könnyebbet, se nehezebbet 'válogatni'. Így jó, ahogy van, végre tudjuk, hogy kik ellen kell készülni!

A háromszoros olimpiai bajnokból lett szakvezető hozzáfűzte, ha a magyar csapat bejut a világliga szuperdöntőjébe, találkozik a londoni nyári játékok bronzérmesével, és nagy valószínűség szerint a vb-t megelőzően még egy felkészülési tornán is játszik majd a szerbekkel.

A nőknél a Londonban negyedikként záró magyar válogatott az ötkarikás sorrendnek megfelelően az „első kalaposok" között szerepelt, vagyis biztos volt, hogy ezúttal nem lesz csoporttársa a múlt évi olimpiai érmesek – az Egyesült Államok, Spanyolország és Ausztrália – egyikének sem. A Merész-csapat végül az olaszokat kapta az A-csoportban, valamint a két válogatotton kívül még a brazilok és a kazahok kerültek az D-csoportba. Az A-csoportban három erős csapat (Spanyolország, Oroszország, Hollandia) is összefut, míg a C jelű négyesben ott van az olimpiai bajnok Egyesült Államok és a vb-címvédő görögök.

Merész András, a női válogatott szövetségi kapitánya a csoportelsőség megszerzését jelölte meg feladatnak a sorsolás végeredményével szembesülve.

„Az olaszokkal régen játszottunk, s bár az olimpiai selejtezőn kikaptunk tőlük, meg kell nyernünk a csoportunkat a barcelonai vb-n, ahol változatlanul a dobogóra kerülés a célunk” – nyilatkozta az MTI-nek. Azt is elmondta, hogy az éremszerzés roppant nehéz lesz, mivel együttese egyfelől a folytatásban a legerősebb csoportból, az olimpiai bajnok Egyesült Államokat és a világbajnoki címvédő Görögországot is felvonultató C betűjelűből kap ellenfelet, másfelől a női pólóban továbbra is az a helyzet, hogy a tíz legjobb közül gyakorlatilag bárki képes legyőzni bárkit.

A pólósoknál mindkét nem tornáján 16-16 csapat vesz részt. A nőknél az alapszakasz első fordulója július 21-én lesz, míg a férfiaknál a négyesek küzdelmei július 22-én kezdődnek, és ezt a menetrendet tartva a folytatásban is kétnaponta lesznek a csoportmeccsek.

A sorsolást Julio C. Maglione, a FINA elnöke vezette, s a barcelonai vb szervezőbizottságának két társelnöke, Maite Fandos és Fernando Carpena segítette. Az eseményt megelőzően kétnapos ülést tartott a FINA-büro a katalán nagyvárosban.

VIZES VB, FÉRFI VÍZILABDATORNA, CSOPORTBEOSZTÁS
A-csoport: Spanyolország, Montenegró, Görögország, Új-Zéland
B-csoport: Horvátország, Kanada, Egyesült Államok, Dél-Afrika
C-csoport: Szerbia, MAGYARORSZÁG, Ausztrália, Kína
D-csoport: Olaszország, Németország, Románia, Kazahsztán

ELŐZETES KALAPBEOSZTÁS
1. kalap: Horvátország, Olaszország, Szerbia, Montenegró
2. kalapMAGYARORSZÁG, Spanyolország, Kanada, Németország
3. kalap: Egyesült Államok, Görögország, Románia, Ausztrália
4. kalap: Dél-afrikai Köztársaság, Kína, Kazahsztán, Új-Zéland

NŐI VÍZILABDATORNA, CSOPORTBEOSZTÁS
A-csoport: Spanyolország, Oroszország, Hollandia, Üzbegisztán 
B-csoport: Ausztrália, Kína, Új-Zéland, Dél-Afrika
C-csoport: Egyesült Államok, Kanada, Görögország, Nagy-Britannia
D-csoport: MAGYARORSZÁG, Olaszország, Brazília, Kazahsztán

ELŐZETES KALAPOK
1. kalap: Egyesült Államok, Spanyolország, Ausztrália, MAGYARORSZÁG
2. kalap: Oroszország, Kína, Kanada, Olaszország
3. kalap: Brazília, Görögország, Hollandia, Új-Zéland
4. kalap: Dél-afrikai Köztársaság, Kazahsztán, Üzbegisztán, Nagy-Britannia

Kimaradt?