Óvadék ellenében szabadlábon védekezhet Pistorius

Elrendelte Oscar Pistorius óvadék ellenében történő feltételes szabadlábra helyezését pénteken Pretoriában a bíró. Az óvadék összege 1 millió rand (113 ezer dollár).

A bírói döntés értelmében Pistorius köteles átadni útlevelét, nem térhet vissza a házába, nem találkozhat az ügy tanúival. Hetente kétszer köteles jelentkezni a helyi rendőrségen. A feltételes szabadlábra helyezés idején nem fogyaszthat alkoholt, és köteles leadni a fegyvereit.

Az emberöléssel vádolt sztársportolónak június 4-én kell ismét megjelennie a bíróságon. Ha bűnösnek találják, életfogytiglani börtönnel is sújthatja a bíróság. A bíró szerint nem áll fenn annak a veszélye, hogy a vádlott elmeneküljön az országból, tekintettel olimpiai és paraolimpiai bajnoki hírnevére.pist

Desmond Nair szerint a nyomozás vezetője hibákat követett el a kihallgatás során. A vád nem bizonyította helytállóan, hogy a vádlottnak esetleg oka lenne elmenekülnie, a védelem pedig nem tudta hitelt érdemlően cáfolni a vád által felmutatott egyéb bizonyítékokat – mondta.

A dél-afrikai államügyészség szándékos emberöléssel vádolta meg a művégtagokkal élő atlétát, aki Valentin napon lőtte agyon 9 milliméteres pisztolyával barátnőjét, Reeva Steenkampot.

A védelem szerint tragikus félreértés történt, a sportoló betörőnek vélte barátnőjét. Az ügyvédek szerint Pistorius túlságosan híres ahhoz, hogy elhagyja az országot, úgy vélik, megérdemli, hogy óvadék ellenében feltételesen szabadlábra helyezzék őt, így készülhessen fel a világszerte nagy érdeklődéssel várt perre.

A sportoló családja megkönnyebbült a pénteki ítélet hallatán, amelyet a hozzátartozók és a szurkolók éljenezve fogadtak a tárgyalóteremben.

Kimaradt?