Női kézilabda-vb: kikapott a franciáktól és kiesett a magyar válogatott

A magyar női kézilabda-válogatott 29-26-ra kikapott Franciaország csapatától a németországi világbajnokság nyolcaddöntőjében, vasárnap Lipcsében, így elbúcsúzott a tornától.

Az előző, két évvel ezelőtti világbajnokságot a 11. helyen zárta a magyar együttes Dániában. Az idei helyezése a nyolcaddöntők második napjának végén, hétfő este válik ismertté.

Görbicz Anitának ez volt az utolsó világversenye. Görbicz Anita bejelentette, hogy a németországi világbajnokság volt az utolsó nagy nemzetközi tornája a magyar női kézilabda-válogatottban. A Bajnokok Ligája-címvédő Győri Audi ETO KC játékosa kijelentette, 35 évesen már nem lesz ott a jövő decemberi franciaországi Európa-bajnokságon, illetve 36 esztendősen nem vállalja a szereplést a következő, 2019-es világbajnokságon. „Úgy jöttem ide, hogy mindenképpen szeretnék a négy közé kerülni, és a lehetőség adott volt” – mondta csalódottan Görbicz. A tapasztalt kézilabdázó kisebb térdsérüléssel lépett pályára vasárnap, ráadásul Kim Rasmussen szövetségi kapitánnyal ellentétben a klubcsapatának vezetőedzője egy ideje már nem irányítóként számít rá, a saját teljesítményével kapcsolatban mégis hangsúlyozta, nem keres kifogásokat.Görbicz Anita négyszer állhatott dobogón világversenyen: a 2003-as világbajnokságon ezüstérmes, 2005-ben bronzérmes volt, az Európa-bajnokságon 2004-ben és 2012-ben is harmadik helyezést ünnepelhetett. A magyar szövetség statisztikája szerint eddig 232 alkalommal szerepelt a válogatottban és 1111 gólt szerzett.

A franciák kezdtek jobban (3-1), majd szűk másfél percig kettős emberelőnyben játszhattak a magyarok, de csak egy góllal csökkentették a hátrányukat, mert Görbicz Anita kihagyott egy büntetőt. Kim Rasmussen szövetségi kapitány először a 13. percben kért időt (6-3), mert csapata támadásai rendkívül pontatlanok voltak. A rövid szünet után az ellenfél védekezése pontatlanná vált, a magyar együttes felzárkózott (7-6), de ezután ismét a lendületesebb, gyorsabb franciák szereztek gólokat, ráadásul Kovács Anna is elhibázott egy hétméterest.

Bíró Blanka egyre nagyobb bravúrokat mutatott be a kapuban, és erre, illetve a csereként beállt játékosok teljesítményére alapozva sikerült az egyenlítés (9-9). Az első félidő hajrájában ismét pontatlanná váltak a magyarok támadásai, ezt kihasználva az olimpiai ezüstérmes franciák a szünetben megint három találattal vezettek (14-11).

A 39. percben volt először négy találat az ellenfél előnye (18-14). Kovacsics is kihagyta a büntetőt, Rasmussen pedig időt kért, mert 17 perccel a vége előtt még volt esély a fordításra (21-17). Továbbra sem volt átütőerő a támadásokban, sőt egyre pontatlanabbá váltak a lövések, ezért a 46. percben már öt találat volt a különbség (23-18), amit Rasmussen csapata nem tudott ledolgozni.

A franciák legeredményesebb játékosa Alexandra Lacrabere lett öt góllal, és a meccs legjobbjának is őt választották. A Siófok KC francia légiósa, Estelle Nze Minko egyszer talált a hálóba.

A magyar szövetség statisztikája szerint a két csapat 48. alkalommal találkozott egymással, és 32 magyar győzelem és két döntetlen mellett ez volt a 16. francia siker.

Eredmények, nyolcaddöntő
Svédország-Szlovénia 33-21 (18-12)
Dánia-Németország 21-17 (11-7)
Franciaország-Magyarország 29-26 (14-11)
Montenegró-Szerbia 31-29 (14-9)
hétfőn játsszák:
Oroszország-Koreai Köztársaság, Magdeburg 18.30
Románia-Csehország, Lipcse 18.30
Japán-Hollandia, Magdeburg 21.30
Spanyolország-Norvégia, Lipcse 21.30

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?