Leiskolázta Recep Tayyip Erdogan kedvenc csapatát a Kolozsvári U-BT

Nem minden a pénz - bizonyosodott be szerdán este a kolozsvári Horia Demian sportcsarnokban, ahol az U-BT 90-69-re győzte le a férfi kosárlabda FIBA Europe Cup E-csoportjának első fordulójában az Isztambuli BBSK-t. A vendégekről azt kell tudni, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök kedvenc csapata és következésképpen „dől hozzájuk a lé”.

Bár a négy csapatos csoportban - a Lukoil Szófia és a Dinamo Tbiliszi tartozik még ide - csak a törökök nem nyerték meg a bajnokságukat az elmúlt szezonban, az összeállításuk alapján mindenki elkönyvelte, hogy átrobognak a többieken. Horvát és szerb válogatott is van a keretükben, a csapatkapitányuk, Jaka Klobucar pedig tavalyig még a szeptemberben Eb-győztes szlovén válogatottnak is tagja volt. Az amerikaiaikat pedig egy „magasabb polcról emelték le”, olyan fizetésért, amit romániai klub nem tudna megfizetni. Az Isztambul BBSK gyenge pontját a török játékosok jelentik, akik lehúzzák a csapat szintjét. 

A Mihai Silvășan által pályára küldött kezdő 5-ös - Sakic-Watson-Barro-Kromah-Kuti - alaposan meglepte a vendégeket az első negyedben alkalmazott zónavédekezéssel, a jól működtek a csapdák, a sok labdaszerzé pedig gyors kosarakat jelentettek. Az első negyed után az eredményjelző tábla 30-16-at mutatott. Ebben a játékrészben játszott a legjobban az U válogatottja, Kuti Nándor is, aki 6 ponttal és 5 asszissztal járult hozzá a tetemes előnyhöz. 

A pompás kezdés elbizakodottá tette Silvășant, aki kezdőjét pihenni küldte és a második sorral állt ki a második negyed elején. Ez visszájára ütött, ugyanis a törökök perceken belül ledolgozták hátrányukat, ami arra kényszerítette a hazai edzőt, hogy visszaküldje a pályára kezdőit, akiket aztán csak felváltva pihentetett, ők húzták az igát a mérkőzés további részében. 

Kiemelkedő teljesítményt Zeljko Sakic nyújtott, a horvát magas ember tapasztalata és rettenetes önbizalma ragadósnak bizonyult. Az U-ból végül négy játékos jutott 10 pont fölé - Sakic (21), Kromah (20), Barro (19), Watson (11). Az ellenfél szekerét a liliputi Michael Thompson húzta, az amerikai irányító 24 pontot szórt. 

A csoport másik mérkőzésén a Lukoil Szófia 73-70-re legyőzte a Dinamo Tbiliszi csapatát.

A következő fordulóban a Kolozsvári U-BT Grúzia fővárosába látogat, az Isztambuli BBSK pedig a Lukoilt fogadja. 

Kapcsolódók

Kimaradt?