Ilyen kicsi ország még soha nem jutott ki a foci vb-re

​Az eddigi rekorder Trinidad és Tobago volt 1,3 milliós lakosságával, de a jövő évi oroszországi labdarúgó világbajnokságon ott lesz egy ország, amelynek majdnem egy millióval kevesebb, csak 330 ezer lakója van.

Koszovó legyőzésével csoportelsőként, a horvátokat, ukránokat, törököket és finneket is előzve jutott ki a 2018-as oroszországi világbajnokságra az izlandi futballválogatott, ezzel Izland messze a legkisebb ország lett, ami vb-szereplésig jutott.

Az eddigi rekorder Trinidad és Tobago volt 1,3 milliós lakosságával, ami majdnem 1 millióval több, mint a 330 ezres Izland népessége.

Az izlandiak történelmi jelentőségű gólját Gylfi Sigurdsson lőtte a 40. percben – végül 2-0-ra nyertek, így hiába győztek a horvátok is, ők csak pótselejtezőre mentek, igaz, nekik még ez is nagy megkönnyebbülés. 2-0-ra nyertek, bejött a last minute edzőváltás, hiszen Zlatko Dalicot csak szombaton nevezték ki Ante Cacic helyére.

Nagyon látszott egyébként a játéknapon, hogy a csapatok többségének már nem volt miért játszani, a kilenc vb-selejtezőből hét is 0-0-ra állt a félidőben. A szünetig csak Izland talált be Koszovó ellen, illetve Macedónia verte 2-0-ra Lichtensteint.

A horvát-ukrán mellett igazán komoly tétje csak a D csoportban rendezett Wales-Írország mérkőzésnek volt, Walesnek nyernie kellett volna a vb-szerepléshez, de az írek idegenben legyőzték őket. A csoportot Szerbia nyerte Grúzia legyőzése után, Írország pótselejtezőn folytathatja majd.

Hétfőn pont az a forgatókönyv jött be, amit a legjobban szerettek volna elkerülni a szlovákok: Horvátország nyert, és győzelmével Írország is eléjük került, vagyis hiába lettek csoportmásodikok Anglia mögött, legrosszabb csoportmásodikként lemaradnak a vb-ről.

Európai vb-selejtezők

D csoport

  • Szerbia-Grúzia 1-0
  • Moldova-Ausztria 0-1
  • Wales-Írország 0-1
1. Szerbia 21 pont
2. Írország 19
3. Wales 17
4. Ausztria 15
5. Grúzia 5
6. Moldova 2

G csoport

  • Albánia-Olaszország 0-1
  • Macedónia-Liechtenstein 4-0
  • Izrael-Spanyolország 0-1
1. Spanyolország 28 pont
2. Olaszország 23
3. Albánia 13
4. Izrael 12
5. Macedónia 11
6. Liechtenstein 0

I csoport

  • Izland-Koszovó 2-0 
  • Ukrajna-Horvátország 0-2 
  • Finnország-Törökország 2-2 
1. Izland 22 pont
2. Horvátország 20
3. Ukrajna 17
4. Törökország 15
5. Finnország 9
6. Koszovó 1

 

Kapcsolódók

Kimaradt?